Šoškić: Drugi talas krize nas je već zahvatio

PinterestFacebookTwitterShare

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je da je Srbija već zahvaćena drugim talasom ekonomske krize i da, uz dobro pripremljene mehanizme, može proći kroz krizni period bolje nego mnoge druge zemlje.

Šoškić je, na okruglom stolu na Ekonomskom fakultetu, istakao da je ekonomska aktivnost u Srbiji već ozbiljno pogođena dešavanjima u EU i da su “prognoze za rast veoma konzervativne”. Prema njegovim rečima, na Srbiji je da bude dovoljno obazriva i da obezbedi sve mehanizme potrebne da se štetni efekti minimiziraju. “Da ih možemo izbeći o tome nema ni govora”, istakao je guverner.

Šoškić je ukazao da je država već dosta uradila jer je iskazala zavidni potencijal u podizanju svesti svih o potrebi fiskalne konsolidacije i zadržala budžetski deficit pod kontrolom. On je naveo i da banke u Srbiji, i pored krize u evrozoni, ne ispoljavaju zabrinjavajuća ponašanja i da NBS, kao supervizor, ima uvid u sve transakcije i dnevno prati ponašanje banaka. “Neke radnje treba budnije motriti, ali nema razloga za bilo kakvu nesigurnost”, rekao je guverner.

Šoškić je napomenuo i da Srbija ima stabilniju situaciju na deviznom tržištu od drugih zemalja, kao što su recimo Mađarska ili Rumunija, a riziko premija je ispod ili na nivou zemalja sa mnogo boljim kreditnim rejtingom. Ističući da se ne može isključiti krizna situacija u kojoj bi nivo premije porastao, on je dodao da Srbija pokazuje veći nivo otpornosti u odnosu na neke druge uredjenije zemlje.