Siemens ostvario profit od 9,1 milijardi evra

PinterestFacebookTwitterShare

Kompanija Siemens je ovu fiskalnu godinu završila sa ukupnim porastom profita za 36 odsto, koji sada iznosi 9,1 milijardu evra, a dobit od redovnog poslovanja uvećala se za gotovo dve trećine, na sedam milijardi evra.
 
Prihodi od redovnog poslovanja porasli su za sedam odsto – na 73,5 milijardi evra, a nove porudžbine porasle su za 16 odsto, na 85,6 milijardi evra.

Predsednik i generalni direktor kompanije, Peter Lešer, istakao je da je, sa jakim četvrtim kvartalom u turbulentnom ekonomskom okruženju, fiskalna 2011. završena sa rekordnim poslovnim rezultatima. Prema njegovim rečima, kompanija je dobro pozicionirana za rast prihoda u narednoj fiskalnoj godini i, srednjoročno, prelaz praga prihoda od 100 milijardi evra.

Protekla fiskalna godina bila je naročito uspešna za sektore Industrija i Energija, a vrhunac godine predstavljalo je dobijanje projekta za elektranu Ras Az Zawr u Saudijskoj Arabiji, tj. ugovora vrednog više od milijardu američkih dolara.

Sa početkom nove fiskalne godine, 1. oktobra 2011, počeo je da radi novi sektor Infrastruktura i gradovi, navedeno je u saopštenju Siemensa.

Kompanija podseća da će proširiti postojeće kapacitete fabrike u Subotici, koja je najznačajniji domaći proizvođač električnih mašina i pretvarača koji se primenjuju u oblasti obnovljivih izvora energije.