Otvorena nova hladnjača u Čurugu

PinterestFacebookTwitterShare

Savremena hladnjača kapaciteta 500 tona, namenjena za čuvanje povrća i voća, otvorena je danas u Čurugu na imanju istoimene zemljoradničke zadruge koja okuplja stotinu zadrugara i 2.000 kooperanata, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje.
 
Označivši početak rada hladnjače, predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić je istakao da su Čuružani tako „pokazali celoj zemlji kako ratari treba da se udružuju, da organizuju ekonomičniju i efikasniju proizvodnju, da se orijentišu na intenzivne i profitabilne sorte voća i povrća“.

Zajednički izgrađen taj smeštajni kapacitet će omogućiti da poljoprivrednici svoje proizvode prodaju po mnogo boljoj ceni nego što bi inače prodavali, rekao je Pajtić napominjući da je to u skladu sa politikom pokrajinske vlade.

Preko Fonda za razvoj Vojvodine finansirana je izgradnja 83 hladnjače u pokrajini, a preko pokrajinskog Programa novih tehnologija „finansirali smo još oko 30 hladnjača i doradnih centara“, precizirao je Pajtić.

On je izjavio da će pokrajina finansijski podržati izgradnju doradnog centra u Čurugu, kako bi proces bio zaokružen i sa primarne prešlo na sekunadrnu proizvodnju, što bi poljoprivrednim proizvođačima omogućilo bolju zaradu.

Zemljoradnička zadruga „Čurug“ obeležila je prošle godine vek postojanja i rada i proglašena za treću najbolju zadrugu u Vojvodini.