Paori čuvaju poljoprivredu, a politika je kvari

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović ocenio je da je ova poljoprivredna godina bila dobra jer su ostvareni zadovoljavajući rezultati u proizvodnji žitarica, rekordni u izvozu, domaće tnema opasnosti od nestašica hrane… Paori dele taj utisak, ali zasluge ne pripisuju ni ministru, ni državi, ni njenim agranim merama.
 
– Nije za to zaslužna ova vlada već poljoprivrednici sami. Ništa od ove države nismo dobli osim 30 odsto od 14.000 dinara po hektaru jer, isplaćene su subvencije onima koji nemaju više od 30 hektara. Izostala su bespovratna sredstva za investicije, a to je najvažnije; nije bilo ni regresa za đubrivo… Zašto se ne pohvale time koliko je pšenice dosad zasejano? Rezultati setve su katastrofalni, a neposejane njive su ogledalo agrarnih mera koje je ova vlada donela – kaže za „Dnevnik” poljoprivrednik iz Kaća, prvi čovek Kluba 100P plus Vojislav Malešev.  

Po njegovim rečima, krediti na kojima se zasniva ceo paket agrarnih mera zapravo su slaba podrška poljoprivrednicima jer se ne može u ozbiljnije investicije ući s 50.000 evra. Toliko, dodaje, košta slabiji traktor, a pri tom su zajmovi s kamatom od osam posto nepovoljniji nego prethodnih godina. A drugih mera i nije bilo.

Uz prelazne ocene za proizvodnju i izvoz žitarica resorni ministar ocenjuje i da je tržište mleka, za razliku od prethodne godine, stabilno i da nema opasnosti od nestašice, te da će u toku 2012. godine proizvodnja sirovog mleka potpuno zadovoljiti potrebe domaće mlekarske industrije.
– Po informacijama kojima raspolaže Ministarstvo poljoprivrede i trgovine, u toku je uvoz nekoliko hiljada grla steonih junica u Srbiju – kaže on, i dodaje da se deficit sirovog mleka na našem tržištu nadoknađuje uvozom, te da su zbog početka izvoza mlečnih proizvoda u EU, Rusiju i Ukrajinu, naše potrebe još veće.

Proizvođači mleka, pak, ne misle da je situacija u njihovom sektoru zadovoljavajuća.
– Sve pozitivne mere koje se odnose na stočarstvo izdejstvovali smo ranije, novo ministarstvo je zateklo to stanje. A sada mleko uvozimo, a pri tom se uvoznici dovijaju da ga na razne načine, to jest u raznim oblicima, prevezu preko granice da bi umanjili carinske troškove. Jeste, uvozimo steone junice. Ali pitam se šta se dešava s našim, zašto naše koljemo a uvozimo tuđe i gde su nestale krave iz Srbije? – kaže za „Dnevnik” Sanja Bugarski iz  Centralne asocijacije proizvođača mleka.

Ona napominje da proizvođačima mleka nije isplaćen regres od 25.000 dinara po grlu. Uredbom je, naime, definisano da se ta isplata obavi u dva dela, ali, kako kaže naša sagovornica, više od 70 odsto vojvođanskih proizvođača nije dobilo ni prvi deo koji je trebalo da „legne” do kraja juna. Ostatak je trebalo da bude isplaćen kada prođu inspekcijske kontrole, ali oni još nisu ni bili na terenu, veli Sanja Bugarski, dodajući da je taj iznos bio ukalkulisan u skromni agrarni budžet. Naša sagovornica ocenjuje da se problemi u stočarstvu ne rešavaju već se ublažava agonija.

– Ovo je osrednja poljoprivredna godina. Dali smo sve od sebe, ali je pomoć države izostala. Cene naših proizvoda su niske u odnosu na repromaterijal koji je 30 posto skuplji nego lane, tako da paori ne mogu da budu zadovoljni kao ministar – kaže za naš list poljoprivrednik sa severa Bačke Andrija Ivanković.
On ocenjuje da je, recimo, zapošljavanje mladih agronoma dobra ideja, međutim, ne sprovodi se na dobar način pa će krajnji rezultat biti zanemarljiv.