Hiljade domova punih gladnih usta

PinterestFacebookTwitterShare

U Srbiji preko 7.000 višečlanih porodica živi isključivo od socijalne pomoći. Petočlanoj familiji mesečno pripada 12.275, a šestočlanoj 23.093 dinara. Sve više zahteva.


Hronična besparica u Srbiji najviše pogađa najbrojnija domaćinstva. Tako u ovom trenutku samo od socijalne pomoći živi bezmalo 7.000 porodica koje imaju više od pet članova.

– Siromaštvo najviše osećaju upravo ove višečlane porodice – kaže Zoran Martinović, državni sekretar Ministarstva rada i socijalne politike. – Sve one žive samo od pomoći države. Mesečna naknada za ugroženu petočlanu porodicu iznosi 12.275 dinara, a stupanjem na snagu novog Zakona o socijalnoj zaštiti ova je pomoć prvi put omogućena i za porodice koje imaju šest članova. Njihove su naknade veće, pa se tako domaćinstvu, u kojem su svi odrasli ali nesposobni za rad, mesečno isplaćuje maksimalno 23.093 dinara.

Ipak, iako je novi zakon, čija je primena počela prolestos, omogućio veći obuhvat korisnika i ”jače” iznose, još nisu primetni značajniji efekti. Prema podacima centara za socijalni rad u prošloj godini je na račun države živelo ukupno 72.997 porodica – bez obzira da li je reč o samačkim ili proširenim domaćinstvima – a u ovoj 72.336. Ipak, lane je samo od socijalne pomoći živelo 11.135 porodica koje su brojale najmanje pet najbližih srodnika.

U Ministarstvu rada i socijalne politike dodaju i da je najviše velikih porodica koje su primale novčane naknade od Republike bilo u Novom Pazaru (643), zatim u Leskovcu (346), a nijansu manje u Novom Sadu (331), Subotici (310), Zrenjaninu (281)… S druge strane, u prošloj godini, pravo na socijalnu pomoć nije ostvarila nijedna velika porodica iz Lapova, Kučeva i Golupca.

U centrima za socijalni rad kažu da se sa svakom godinom uvećava broj porodica koje koriste pravo na socijalnu pomoć. Tako se i u prošloj godini na spisku Ministarstva našlo 6.333 domaćinstva više u odnosu na 2009. godinu