Mleko proizivodimo na kašičicu

PinterestFacebookTwitterShare

Po prinosu krava zaostajemo za zemljama Evropske unije za gotovo 50 odsto. Kod nas su retka grla onih rasa koja daju do 7.000 litara godišnje. Propao plan o uvozu rasnih junica.


Porodica Trivunović iz Šajkaša gaji 140 goveda simentalske rase. Od mleka proizvode domaći sir i prodaju ga na pijaci u Novom Sadu. Po grlu, kako objašnjava Slobodan Trivunović, dnevno dobija 20 litara mleka, odnosno 7.300 litara godišnje. Prosek Srbije nadmašili su tri puta, a bolji su i od proseka EU, koji je oko 5.000 litara. Ovakvih farmi, međutim, u Srbiji je, kako kažu stručnjaci, premalo.

Trivunovići, naime, kako objašnjava Slobodan, gaje grla čiste simentalske pasmine, kvalitetno ih hrane, pa ni rezultat ne izostaje. Ovih dana privode kraju radove na objektu za smeštaj još 70 grla, čiste simentalske pasmine, čija gradnja košta oko 80.000 evra. Gradnju su finansirali bez kredita, porodičnim sredstvima.

Trivunovići, ipak, ostaju jedan od relativno malog broja pozitivnih primera. U Srbiji se, naime, godišnje, u proseku po kravi dobija nešto manje od 2.600 litara mleka, tako da za prosekom EU zaostajemo za više od 40 odsto.

– Slaba mlečnost naših goveda nasleđeno je stanje, pošto se najčešće gaje goveda koja su plod ukrštanja simentalca i našeg domaćeg govečeta – objašnjava Đorđe Bugarin, sekretar Udruženja poljoprivrede PKV. – Kada se uz to doda i da su mlekare, svojom vlasničkom strukturom, razdvojene od proizvođača mleka, situacija je jasna. Stvari se, istina, polako popravljaju, pošto pojedine opštine, iz svojih agrarnih fondova, nabavljaju muzna goveda, i po povoljnim uslovima ih ustupaju poljoprivrednicima. Potrebno je, međutim, da taj posao krene masovnije.

Uz malu proizvodnju, Srbija je, kako kažu podaci PKS, i izuzetno nisko na lestvici potrošnje mleka i mlečnih proizvoda. Kod nas se, naime, po stanovniku troši 180 litara mleka. U Danskoj se, na primer, troši 900 litara, u Švedskoj 400, u Irskoj, Holandiji, Švajcarskoj, više od 300…