CG: Moguće gašenje Kombinata aluminijuma

PinterestFacebookTwitterShare

Potpredsednik Vlade Crne Gore Vujica Lazović nije isključio mogućnost gašenja proizvodnje u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP), zbog finansijskih teškoća u poslovanju.

Uradićemo sve da do toga ne dođe, ali ekonomija često zna da bude veoma surova, kazao je on novinarima.

Lazović je naveo da je država do sada u više navrata finansijski pomagala KAP, dodajući da to više neće biti praksa u narednom periodu. Znamo za značaj te fabrike za ukupnu crnogorsku ekonomiju, ali postoje neke granice preko kojih nećemo ići , rekao je on.

Uprava KAP-a predložila je ranije smanjenje plata, navodeći da bi u suprotnom moglo doći do gašenja proizvodnje u toj fabrici. Menadžment KAP-a je predložio smanjenje zarada od 15 do 75 odsto, dodajući da će, ukoliko sindikati ne pristanu na manje plate, u zavisnosti od zaliha glinice, sprovesti plansko isključenje ćelija u Elektrolizi, što bi dovelo do gašenja proizvodnje.

Sindikalne organizacije u KAP-u saopštile su da za njih nije prihvatljivo smanjenje zarada koje je predložila uprava kompanije, navodeći da pravi problem leži u prezaduženosti fabrike i ceni struje.

Sindikalci su poručili ruskim vlasnicima KAP-a, da ako nisu zadovoljni poslovanjem, izađu iz te kompanije i svoj deo prodaju nekom drugom.