Srpski neimari očekuju velike poslove u Severnoj Africi

PinterestFacebookTwitterShare

Bilateralni sporazumi Srbije sa državama Severne Afrike gde je uspostavljena nova vlast otvorili bi vrata našim neimarima za povratak na tradicionalna tržišta. Pojedinačni nastupi naših firmi nose trenutno veliki rizik, pa su moguća rešenja međudržavni ugovori ili konzorcijumi i saradnja sa američkim i zapadnoevropskim kompanijama koje će „zavladati“ ovim tržištima.
 


Veliki investicioni radovi, primera radi u Tunisu, Egiptu i Libiji, izvodiće se preko američkih, engleskih, nemačkih, francuskih i italijanskih firmi, kaže Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije. Ono što očekujemo od države jeste da domaćoj operativi pre svega obezbedi referentne poslove u zemlji i validne bankarske garancije, kako bi uopšte mogli značajnije da nastupamo na inostranom tržištu.
 
S obzirom na naše veliko iskustvo, sigurno će i nova libijska vlast uspostaviti kontakte i tražiti da se naša građevinska industrija angažuje na obnovi infrastrukture, ali i na izgradnji bolnica, hotela i stambenih objekata. Naša šansa je i u tome što u celom svetu nedostaje zanatska elita, iskusni inženjeri, projektanti i kvalifikovana radna snaga, tako da ćemo s našim raspoloživim i očuvanim ljudskim kapacitetima moći da konkurišemo.
 
Rodić navodi da je primera radi preduzeće „Ivan Milutinović“ – PIM bilo i te kako prisutno u Libiji, na izgradnji luka i obaloutvrda. Mali je broj firmi u svetu koje imaju takvo iskustvo na specifičnim poslovima u oblasti hidrogradnje kao što je to PIM, kojem bi novi ugovori u Libiji dobrodošli.

U Tunisu smo prisutni 45 godina i trenutno imamo dva aktivna gradilišta, odnosno poslove vredne oko 30 miliona evra, kaže Dragiša Vučković, generalni direktor „Hidrotehnike hidroenergetike“. Borićemo se jer ne nameravamo da se povlačimo sa ovog tržišta, pošto imamo aktivne ugovore. Problema trenutno ima, mnoge firme u Tunisu ne rade, česte su obustave rada, nestašice cementa… U Alžiru imamo trenutno aktivan ugovor za oko 40 miliona evra.
 
„Planum“ nije imao poslove u Libiji, niti smo zainteresovani za to tržište, kaže Ratomir Todorović, generalni direktor ove građevinske kompanije. Ali radimo na tome da u ostalim delovima Severne Afrike, kada se situacija noramalizuje, dobijemo poslove. Država bi morala da nam pomogne da obezbedimo bankarske garancije. Nama je posebno interesantno tržište Iraka, ali tu zasada nema pomaka, jer sve je pod kontrolom Amerikanaca, i investicije i izvođenje radova.