Rezultati Gasproma iznenadili i analitičare

PinterestFacebookTwitterShare

Evropi i drugim zemljama ove godine isporučeno je 86,6 milijardi kubika gasa što je za oko 13 odsto više nego u istom periodu lane
 
Ruski gasni gigant Gasprom nastavlja da podstiče globalnu potražnju za gasom kao čistim, pouzdanim i sigurnim izvorom energije i energentom budućnosti. Ukupan obim izvoza u Srbiju u 2010. godini iznosio je 2,1 milijardi kubika, dok je u Evropu u 2010. godini isporučeno 148 milijardi kubnih metara, s tim što se  predviđa rast do 165 milijardi kubika do kraja ove godine, potvrđujuju iz Gasproma.

Rezultati drugog tromesečja su premašili očekivanja analitičara. Ukupna prodaja gasa povećana je za 37 procenata u poređenju sa istim periodom prošle godine. Do ovoga je došlo uprkos sezonskom padu u drugom tromesečju, odnosno u proleće i leto, kad je potreba za gasom umanjena.

Imajući sve ovo u vidu jasno je da je Gasproma i dalje glavni i pouzda snabdevač gasa na svetskim tržištima.

Kao što je dobro poznato, mnoge od vodećih svetskih energetskih kompanija se sve više okreću prirodnom gasu i sve više udaljavaju od nafte. Ovo je delimično zbog sve veće globalne potražnje za prirodnim gasom kao gorivom za dobijanje energije.

Gasprom se pokazao kao snažna kompanija u poređenju sa svojom konkurencijom na međunarodnom nivou i ima veoma snažnu poziciju u međunarodnoj industriji gasa.

Kapitalni troškovi se u potpunosti uvećavaju u skladu sa širim opsegom poslovanja. Finansijski rezultati pokazuju da je za prvu polovinu 2011. godine   profit pre plaćanja poreza povećan za 52procenta u poređenju sa istim periodom prethodne godine, dok je smanjenje neto duga oko 17 odsto.

Ukupna prodaja gasa povećana je sa 258,6 na 287,6 milijardi kubika, što je više za  oko11 odsto.

Evropi i drugim zemljama isporučeno je 86,6 milijardi kubika gasa po ceni od 361,8 dolara za milion kubnih metara, što je za oko 13 odsto više, dok je neto prodaja uvećana za 42 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Jelena Petrović