Gligorov: Nije realno da će evro propasti

PinterestFacebookTwitterShare

Propast evra nije zasad izvesna uprkos naznakama za smanjenje evrozone, kaže ekonomista Vladimir Gligorov, za 24 sata.
 

On dodaje, na pitanje koliko je bezbedna štednja u evrima, da “kad bi do propasti i došlo, za šta su male šanse, najverovatnije će doći do konverzije štednih depozita u nemačku marku“.

Za one koje se plaše ovog malo verovatnog scenarija, štednja u dolarima je solidno rešenje, smatra profesor Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije. On dodaje da je najgore rešenje štedeti u dinarima dugoročno, jer je još aktuelno pitanje inflacije.

Ljudi u Srbiji nemaju neku alternativu do da se drže evra. Nije realno da dođe do propasti evra, ali čak i ako se desi tako nešto, najveći deo novca država čuva u nemačkim obveznicama, pa će doći do pretvaranja evra u marke. O kom kursu i odnosu će se raditi, to niko ne može da prognozira. Moguće je da se Grčka odrekne evra, mada za Srbiju to nije toliko relevantno, jer će u Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, Holandiji evro opstati”, objašnjava Gligorov.

Kada je reč o isplativosti štednje deviza, kamatne stope na evre su znatno veće od onih na švajcarske franke i dolar. “To je i prirodno ako se zna da su bankama radi kreditiranja potrebni izvori finasiranja u evrima, pa stimulišu građane da što više oročavaju depozite u valuti EU”, zaključuje Gligorov.

U prilog ovim tvrdnjama govore i podaci o oročenim depozitima u Nedelji štednje, gde su najčešći ulozi bili oni indeksirani u evrima i oročeni na godinu dana. Kamate na depozite u dinarima orečene na godinu dana se kreću do 12 odsto, u evrima su najčešće između pet i šest odsto, dok u švajcarcima i dolarima ne prelaze tri odsto na godišnjem nivou.

Gligorov se ne slaže i sa pesimističkim tvrdnjama o propasti drugih evropskih valuta. “Švajcarska nije u evrozoni i njihova centralna banka ima mogućnosti za širok manevarski prostor, dok se u slučaju očekivane politike Evropske centralne banke može očekivati jačanje dolara u odnosu na evro i vraćanje na odnos 1:1. Možda je za one koji strahuju od evra najbolje da štede u ovoj valuti”, zaključuje Gligorov.