CG: Rusi gase KAP?

PinterestFacebookTwitterShare

Uprava KAP upozorila je na mogućnost gašenja proizvodnje, ako sindikati fabrike aluminijuma ne prihvate plan štednje koji predviđa smanjenje plata do 75 odsto. Izvršni direktor KAP Jurij Mojsejev je kazao da uprava planira plansko gašenje ćelija elektrolize što bi dovelo do gašenja proizvodnje.
 
On je naglasio da sirovina ima za još osam dana. Predstavnik uprave fabrike aluminijuma koja ima velike finansijske teškoće je kazao da o planu za gašenje proizvodnje nije obaveštena Vlada koja je suvlasnik KAP.
 
Mojsejev je ocenio da su rashodi za zaposlene u toj fabrici veliki – oko deset miliona evra godišnje, i da treba smanjiti plate od 15 do 75 procenata. On je podsetio i na veliki dug KAP prema Elektroprivredi Crne Gore od 30 miliona evra.

Potpredsednik Vlade Crne Gore Vujica Lazović nije isključio mogućnost gašenja proizvodnje u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP), zbog finansijskih teškoća u poslovanju. “Uradićemo sve da do toga ne dođe, ali ekonomija često zna da bude veoma surova”, kazao je on i naveo da je država do sada u više navrata finansijski pomagala KAP, dodajući da to više neće biti praksa u narednom periodu. Znamo za značaj te fabrike za ukupnu crnogorsku ekonomiju, ali postoje neke granice preko kojih nećemo ići, rekao je on.
 
Predstavnici dve sindikalne organizacije odbili su mere štednje koje je predložila uprava i poručili da neće dozvoliti zatvaranje KAP. “Korektno bi bilo da kažu da nisu u mogućnosti da održe KAP i da svoje akcije prodaju. Dobro bi bilo da džentlmenski izađu iz ovog posla. Pritisak na zaposlene im neće proći jer je samo na sirovinama i repromaterijalu mesečno ušteđeno oko pola miliona evra”, kazao je jedan od sindikalnih vođa KAP-a Rade Krivokapić.
 
Fabrika aluminijuma u poslednje tri godine poslovala je sa gubitkom od 56 miliona evra, a država je za njen spas namenila 131 milion evra državnih garancija. Većinski vlasnici podgoričke fabrike alumunijuma su Vlada Crne Gore i kompanija koju kontroliše ruski milijarder Oleg Deripaska.