Đukić: Banke možda obustave kredite

PinterestFacebookTwitterShare

Postoji opasnost da će banke koje posluju u Srbiji obustaviti kreditnu aktivnost, kumulirati likvidnost i čekati ishod ekonomske krize, kaže profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Đukić.

Đukić, kaže da “se ne sme, međutim, stvarati atmosfera da su banke krive za stanje privrede u Srbiji jer se one ponašaju tržišno i u kriznim uslovima akumuliraju likvidnost”.

Ocenjujući da je ključni problem srpske privrede u poslednje tri decenije nesposobnost vlada da reše problem finansijske discipline, on je dodao da bi po hitnom postupku trebalo doneti zakon koji bi regulisao dužničko poverilačke odnose, jer po njegovoj oceni srpskoj privredi preti urušavanje u 2012. godini zbog krize likvidnosti. Time bi bila eliminisana mogućnost manipulacije kroz donošenje uredbi vlade koje unose dodatnu nestabilnost u poslovanju privrede i banaka, istakao je Đukić.

On je istakao i da bi Vlada Srbije trebalo da posreduje u rešavanju problema prezaduženosti privrede kod banaka. “Umesto investicija u otvaranje radnih mesta, prioritet treba da budu intervencije za očuvanje postojećih radnih mesta”, smatra on.

Profesor Đukić je naglasio i da bi država trebalo da posreduje u slučajevima prezaduženosti privrede kod banaka i da bi, umesto davanja podsticaja za nova radna mesta, trebalo subvencionisati održavanje već postojećih radnih mesta u preduzećima kao što su Galenika ili putarska preduzeća.

Đukić je naveo i da bi NBS trebalo da razmotri da u kriznim uslovima privremeno kontroliše tok kapitala i da ne dopusti da se štednja prikupljena u zemlji odliva u matične banke, već da se plasira u nacionalne ekonomije. On je naveo da bi ove mere, koje bi trebalo da preduzmu država i NBS, mogle da ublaže spoljni udarac ekonomske krize na Srbiju.

Predsednik Savjeta guvernera NBS Boško Živković kaže da se ne sme dozvoliti pad kreditne aktivnosti banaka u Srbiji, jer će se, kako je ocenio, kriza iz finasijskog sektora u privredu preliti kroz smanjenje obima kredita. On je upozorio da postoji opasnost da strane banke smanje kreditnu aktivnost zbog rizika od nenaplativih kredita, koji je u Srbiji najveći u okruženju.