Uskoro obuka srpskih građevinara o DGNB standardu

PinterestFacebookTwitterShare

Savet zelene gradnje Srbije organizovao je danas u Beogradu prvi skup o uvođenju nemačkog DGNB standarda za zelenu gradnju, koji je jedan od najrasprostranjenijih u Evropi, a prva obuka građevinara biće organizovana na Sajmu zelene gradnje, koji će se održati od 23. do 25. februara u “BelExpo” centru.

DGNB je skraćenica za Nemački savet za održive zgrade (Deutschen Gesellschaft für Nachaltiges Bauen), koji je osnovan 2007. godine, a od 2008. se pridružio Svetskom savetu zelenih zgrada – (World GBC).

Ovaj standard, u odnosu na ostale koji imaju međunarodnu primenu, stavlja veći akcenat na socijalne aspekte i zgrada se vrednuje i na osnovu socijalnih kriterijuma”, izjavila je na skupu predsednica Saveta zelene gradnje Srbije Marija Golubović i dodala da on ima prednosti i u oblasti protivpožarne zaštite, kao i u zadovoljavanju potreba osoba sa invaliditetom.

Golubovićeva je rekla da DGNB, kao i ostali međunarodni standardi, utvrđuje kvalitet zgrade u vezi sa racionalnim korišćenjem energije, vode, materijala, uključujući i upotrebu recikliranih materijala, održivost gradilišta, kvalitet boravka…

Srbiji želimo da ponudimo mogućnost da se upozna sa tim naprednim standardom za zelenu gradnju, rekla je ona i izrazila nadu da će on u narednom periodu zaživeti i u Srbiji.

Ona je podsetila da Savet zelene gradnje Srbije sarađuje sa Delegacijom nemačke privrede u Srbiji (DWB).

Savet je u Srbiji predstavio i veliko istraživanje zelenih zgrada u prvoj polovini ove godine, kojim je utvrđeno da u Nemačkoj ima 171, u Austriji šest, u Švajcarskoj jedna i u Luksemburgu pet zgrada sertifikovanih po DGNB standardu.

Nemački program sertifikacije nastao je po ugledu na slične programe koji već niz godina postoje u svetu: “GreenStar” u Australiji, “LEED” u SAD, “BREEAM” u Evropi…

Zadatak DGNB-a je da ukaže na savremene mogućnosti i rešenja za gradnju održivih zgrada.

To uključuje projektovanje, izgradnju i životni vek, a nemački Savet preuzima na sebe zadatak da bude centralna nemacka organizacija za razmenu znanja, profesionalnih iskustava i podizanje svesti društva za ovaj sektor građevinarstva orijentisan ka budućnosti.