Grčka dobila novu vladu

PinterestFacebookTwitterShare

Grčka dobila koalicionu vladu nacionalnog jedinstva čiji ključni zadatak će biti da sprovede program mera koje je usvojila EU, kako bi se izbegao bankrot. Novi premijer Lukas Papademos je formirao kabinet iz tri stranke: dosad vladajućeg PASOK-a, vodeće opozicione konzervativne Nove demokratije i krajnje desničarske LAOS partije.
 
Većinu mesta u novoj vladi imaće PASOK, a važan sektor finansija i dalje je zadžao dosadašnji ministar Evangelos Venizelos. Šef diplomatije biće Stavros Dimas, bivši komesar u EU za zaštitu okoline, a ministar odbrane je Dimitris Avramopulos. U novu vladu je, prvi put posle obaranja vojne hunte 1974. godine, ušla i krajnje desničarska Laos partija koja je dobila mesto ministra za infrastrukturu.
 
Maratonski dogovori o formiranju koalicione vlade bili su neizvesni sve do poslednjeg časa što potvrđuje i podatak da su novi ministri položili zakletvu sa izvesnim odlaganjem.
 
“Uveren sam da je učešće zemlje u evrozoni garancija za monetarnu stabilnost. Svi mi možemo biti optimisti oko krajnjih rezultata sve dok budemo ujedinjeni”, istakao je novi premijer Lukas Papademos koji je formirao vladu nacionalnog jedinstva.
 
U trenutku kada se zemlja našla na “ključnom raskršću”, premijer je pozvao sve Grke da doprinesu rešavanju krupnih problema.