Nove optužnice protiv Timošenkove

PinterestFacebookTwitterShare

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, osuđena zbog zloupotrebe položaja, optužena je za i utaju poreza, krađu i prikrivanje prihoda u stranim valutama.
 
“Julija Timošenko optužena je za prikrivanje prihoda u devizama u vrednosti od preko 165 miliona dolara (121 miliona evra), prisvajanje budžetskih sredstava i utaju poreza od 43 miliona evra”, saopštila je poreska služba.
Prema saopštenju, optužnica protiv Timošenkove podignuta je juče. Te optužbe su povezane s periodom kada je Timošenkova bila na čelu firme za trgovinu gasom ’90-ih godina. 

Timošenkova je odbacila optužbe i rekla da je suđenje protiv nje samo odraz političke osvete koju je pokrenuo predsednik Viktor Janukovič koji ju je pobedio na predsednickim izborima 2010. godine. 

Evropska unija je upozorila Ukrajinu da neće potpisati bilateralne sporazume o političkom udruživanju i slobodnoj trgovini ako Timošenkova ostane u zatvoru. 

Liderka ukrajinske opozicije i bivša premijerka Julija Timošenko osuđena je 11. oktobra na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe ovlašćenja, ali će morati da plati i oko 200 miliona dolara odštete državnoj naftnoj kompaniji Naftogas. 

Timošenkova je osuđena zbog zloupotrebe službenog položaja pošto je, kako se navodi u presudi, 2009. godine bez odobrenja vlade dozvolila potpisivanje ugovora o uvozu ruskog gasa po nepovoljnoj ceni.