ZREPOK: Banatski gas da bude jeftiniji od ruskog

PinterestFacebookTwitterShare

Zrenjaninski poslovni krug ZREPOK uputio je zahtev čelnicima grada da posreduju kod “Srbijagasa” i NIS-a da zemni gas sa banatskih nalazišta, zbog lošijeg kvaliteta, bude bar 15 odsto jeftiniji od uvoznog gasa.

 
Predstavnici ZREPOKA, Regionalne privredne komore, Opšteg udruženja preduzetnika i regionalnog ogranka Unije poslodavaca, naveli su u zahtevu da je ruski gas mnogo kvalitetniji, pa su privreda i brojna domaćinstva u regionu srednjeg Banata u neravnopravnom položaju prema ostalim korisnicima u Srbiji, jer lošiji gas plaćaju po istoj ceni kao uvozni.
 
Podsećajući čelnike Zrenjanina da se domaća gasna polja, pretežno, nalaze u Banatu i da se iz njih, u najvećoj meri, snabdevaju potrošači u Srednjobanatskom okrugu, podnosioci zahteva predočavaju i to da ruski prirodni gas ima toplotnu vrednost od 34.000 džula po kubnom metru, a domaći između 29.000 i 31.000 džula, a da se fakturisana cena svodi na standardnu vrednost od 33.338 kilodžula.
 
Navodeći podatke novosadskog Tehnološkog fakulteta, zrenjaninski poslodavci navode i druge parametre koji pokazuju da je domaći gas lošijeg kvaliteta, počev od manjeg sadržaja ugljendioksida do veće relativne gustine.
 
U “Srbijagasu” do sada nisu pokazali dobru volju za bilo kakve promene, iako korisnici domaćeg gasa imaju velike probleme zbog slabijeg kvaliteta tog energenta i većih troškova održavanja, navode poslodavci, uz zahtev da domaći, banatski gas pojeftini za najmanje 15 odsto, dok mu se kvalitet ne izjednači sa uvoznim.