U Valjevu pri kraju zalihe mazuta za grejanje

PinterestFacebookTwitterShare

 
Rezerve mazuta u valjevskoj toplani dovoljne su za četiri, pet dana i iznose 74 tone, a grejna sezona u Valjevu moći će da se završi jedino ako pomoć stigne iz republičkih robnih rezervi, izjavio je direktor toplane Dragan Despotović.


 
Despotović je rekao da su uzrok takvog stanja nepovoljni uslovi za kupovinu energenata od NIS Jugopetrola, veliki dug građana i cena grejanja koja ne pokriva troškove.

 
“Razloga za brigu, ipak, nema jer je u toku nabavka mazuta od NIS Jugopetrola kako bi se premostio period do 17. novembra, kada se očekuje potpisivanje ugovora sa Direkcijom za robne rezerve Srbije o isporuci mazuta iz državnih zaliha”, rekao je Despotović.

 
Despotović je naveo da su se Vlada Srbije, Direkcija za robne rezerve i nadležno ministarstvo dogovorili da se ove grejne sezone iz robnih rezervi za toplane u Srbiji obezbedi 70 odsto potrebnog mazuta, dok će ostatak morati da kupe toplane.

 
“Prema novom ugovoru, koji bi trebalo da bude potpisan do polovine sledeće nedelje, rok za vraćanje mazuta robnim rezervama je 15. april 2012. godine”, precizirao je Despotović.

 
Valjevska toplana je Direkciji za robne rezerve izmirila prvu tranšu pozajmice mazuta iz prošle grejne sezone, pa joj sleduje 2.700 tona tog energenta iz državnih rezervi, dok će preostalih 1.000 tona morati da kupi sama.

 
U Valjevu je na sistem daljinskog grejanja priključeno oko 4.000 korisnika i tako se greje oko 15 odsto građana, dok se ostali greju u sopstvenoj režiji. Mesečna dugovanja toplani iznose oko 100 miliona dinara, od kojih 92 odsto duguju građani, a ostalo firme.

 
Cena grejanja u Valjevu je 74,91 dinar po kvadratnom metru stambenog prostora, a zahtev za poskupljenje od 16,2 odsto čeka na odobrenje nadležnih u lokalnoj samoupravi.