Betaniji predato 10 inkubatora

PinterestFacebookTwitterShare

Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine dobila je 10 novih najsavremenijih inkubatora. Donacija je deo akcije Fonda B92 “Bitka za bebe”, a inkubatori su poklon Industrije mesa “Matijević”. 
 
Betanija je do sada imalo 20 tih aparata, od kojih je polovina dotrajala. U ovoj ustanovi se godišnje obavi više od 6 i po hiljada porođaja, od toga se prevremeno ili sa manjom telesnom masom rodi i do 900 beba, čiji su prvi domovi inkubatori. 
 
To je pojedinačno najveća donacija u okviru akcije u kojoj je do sada prikupljeno više od stotinu tih uređaja za zbrinjavanje prerano rođenih beba u porodilištima širom Srbije, rekao je novinarima predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić. Napominjući da bi do kraja akcije trebalo da bude nabavljeno ukupno oko 150 inkubatora, istakao je da bi tako bio ostvaren cilj, a to je da se postavi osnova da problem nedostatka te vrste opreme u srpskom zdravstvu bude “sistemski rešen”.
 

U ime jedne od najznačajnijih domaćih industrija mesa, porodične kompanije “Matijević”, Zoran Matijević je izrazio zadovoljstvo učestvovanjem u toj humanitarnoj akciji i apelovao na ostale privredne subjekte u zemlji da joj se pridruže.
Do kraja akcije – inkubatori i za subotičko porodilište
Vršilac dužnosti upravnika Klinike za ginekologiju i akušerstvo dr Dragan Budakov je napomenuo da se u tom novosadskom porodilištu godišnje obavi od 6.500 do 6.800 porođaja, kao i više od 5.000 ginekoloških operacija i naglasio da će ovaj vredan poklon znatno olakšati rad te zdravstvene ustanove.
Novosadsko porodilište, popularna Betanija, do sada je imalo 20 inkubatora, od kojih je polovina pri kraju svog radnog veka, tako da će ova donacija zadovoljiti trenutne potrebe te ustanove, u kojoj se godišnje prevremeno rodi od 800 do 900 beba ili onih s manjom telesnom masom, što zahteva upotrebu inkubatora.
U okviru akcije Fonda B92 “Bitka za bebe”, ranije je Dečjoj bolnici u Novom Sadu predato deset inkubatora kao i 16 porodilištima u drugim gradovima Vojvodine tako da je plan od 36 aparata za pokrajinu ispunjen.
Matić je dodao da će do kraja akcije najverovatnije biti obezbeđeni inkubatori i za subotičko porodilište, koje je naknadno za to iskazalo potrebu.