Parlament Portugala usvaja krizni budžet

PinterestFacebookTwitterShare

Parlament Portugala dao je danas preliminarno odobrenje za vladin predlog budžeta za 2012. koji sadrži reformske mere, čiji je cilj dovođenje u red portugalskih finansija, uprkos širokom nezadovoljstvu javnosti zbog pojedinih mera. To odobrenje je usledilo pošto je italijanski parlament glasao u prilog ekonomskih reformi koje je zahtevala Evropska unija radi sprečavanja širenja dužničke krize i nakon što su se pojavili izgledi da će nova vlada Grčke odobriti duboke budžetske izmene.

Predlog portugalskog budžeta biće stavljen na konačno usvajanje 30. novembra, prenela je francuska agencija AFP.
 
Portugal, jedna od najslabijih ekonomija evrozone, dobila je u maju ove godine od EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) 78 milijardi evra (107 milijardi dolara) pomoći za spasavanje, kako bi izbegla bankrot, a vlada te zemlje se obavezala da će povećati poreze i skresati izdatke. U okviru budžeta za 2012, zaposleni u privatnom sektoru moraće dnevno da rade 30 minuta duže , dok zaposleni u javnom sektoru koji imaju primanja iznad 1.000 evra (1.360 dolara) mesečno neće dobiti svoje godišnje bonuse u vrednosti od dve mesečne plate. Izdaci za zdravstvo i obrazovanje biće skresani, povrh niza drugih mera koje su već ranije usvojene u naporima za smanjenje budžetskog deficita.

Premijer Portugala Pedro Pasos Koeljo je ocenio da su te mere čak strože nego što je zahtevano u okviru pomoći za spasavanje EU/MMF, ali je ukazao da su one neophodne kako bi se osiguralo ostvarenje postavljenih ciljeva u sadašnjim teškim ekonomskim uslovima.

Vladin cilj je da javna potrošnja bude skresana na 43 odsto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) do 2014, sa sadašnjih 50,6 odsto. Portugalija mora da ostvaruje ciljeve za smanjenje duga kako bi mogla da dobija međunarodnu finansijsku pomoć koja joj se isplaćuje u tranšama. Ta članica zone evra se nalazi u ponovnoj recesiji koja će se, kako se očekuje, iduće godine produbiti.

Prema vladinoj projekciji, portugalska ekonomija će u 2012. oslabiti 2,8 odsto, dok je Evropska komisija projektovala slabljenje od tri odsto, što će biti najgori pokazatelj u zoni evra. Stopa nezaposlenosti u toj zemlji će istovremeno dostići rekordnih 13,4 odsto.

Vlada Portugala planira da sprovede reforme na tržištu rada kako bi učinila zemlju konkurentnijom. Te reforme uključuju fleksibilnije radno vreme i propise kojima bi se olakšalo zapošljavanje i otpuštanje radnika.

Portugal je posle Grčke i Irske treća članica zone evra koja je morala da uzme pomoć za spasavanje od EU, MMF i Evropske centralne banke. Zvaničnici “trojke” trenutno se nalaze u Lisabonu radi revizije progresa u ispunjavanju uslova iz tog paketa pomoći. Prema tom sporazumu o pomoći, Portugal mora da smanji javni deficit sa 9,8 odsto BDP u 2010, na 5,9 odsto do kraja 2011, ali je on ranije ove godine dostizao 8,3 odsto BDP, što stavlja u sumnju mogućnost ostvarenja tog cilja.

Radnički sindikati se protive nekim od tih budžetskih predloga, zbog čega su zakazali generalni štrajk za 24. novembar.