Novinari posetili oštećenu nuklearku u Fukušimi

PinterestFacebookTwitterShare

Predstavnicima medija danas je omogućen pristup japanskoj nuklearnoj centrali “Fukušima Daići”, prvi put od kada je pre osam meseci oštećena u zemljotresu i cunamiju.
 
Novinari japanskih i međunarodnih medijskih kuća ušli su u to postrojenje sa vladinim zvaničnikom zaduženom za rešavanje nuklearne krize. Japanski zvaničnici su saopštili da se situacija u nuklearci dovoljno popravila da bi bila dozvoljena poseta. Novinari su morali da nose zaštitna odela i maske i da posle obilaska postrojenja prođu skenere za radijaciju, prenela je agencija Asošijeted pres, čiji je novinar, takođe, posetio centralu.

Medijima je bilo dozvoljeno da pogledaju osnove objekta i spoljašnost nekoliko oštećenih jedinica u kojima se nalaze reaktori, a zatim su odvedeni u centar za vanredne operacije, gde im se obratio ministar za životnu sredinu Goši Hosono.
 
Poseta je trajala nekoliko sati, a cilj joj je bio da pokaže koliko je situacija u nukelarci stabilizovana, osam meseci posle katastrofe.
 
Nukelarka u japanskoj prefekturi Fukušima, oko 225 kilometara severoistočno od Tokija, pretrpela je velika oštećenja u cunamiju koji je 11. marta izazvao zemljotres jačine devet stepeni Rihterove skale. Velike količine radioaktivnog materijala iscurele su u okolno podučje, a vlasti predviđaju da će biti potrebno još najmanje 30 godina za potpuno uklanjanje nuklearnog goriva i deaktivaciju centrale.
 
Verovatno će proći i više decenija pre nego što desetine hiljada stanovnika evakuisanih iz okolnih područja budu mogli da se vrate.