Naplata PDV-a koči domaće građevinare

PinterestFacebookTwitterShare

Porez na dodatu vrednost (PDV) od 18 odsto za građevinski materijal i njegovo plaćanje po fakturisanju, a ne po naplati izvedenih radova, u velikoj meri koči domaće građevinare, rečeno je Tanjugu u građevinskim preduzećima i Privrednoj komori Srbije (PKS).
 
Generalni direktor građevinskog preduzeća ”Napred” Dobroslav Bojović kaže da bi PDV građevinarima trebalo naplaćivati nakon realizacije posla, kao što je to svuda u svetu. Bojović smatra da bi država mogla da pomogne građevinskoj industriji pokretanjem javnih radova, kao i da se državni program pomoći građevinarima ove godine realizuje po „neprimereno“ niskim cenama za preduzeća.

„Taj program je dobro zamišljlen, ali nije dat prioritet građevinskoj operativi“, rekao je on i dodao da država isto tako uzima dosta novca za takse, građevinsko zemljište i komunalnu infrastrukturu, što se sve ugrađuje u cenu stambenih kvadrata.
 
Bojović je kazao da se na međunarodnim tenderima ne primenjuje dosledno odredba Zakona o javnim nabavkama, koja predviđa da domaće firme mogu da budu skuplje do 20 odsto kada konkurišu za dobijanje posla.
 
Sekretar Odbora za građevinarstvo u PKS Goran Rodić je izjavio da bi država što pre trebalo da skine naplatu PDV -a za građevinski repromaterijal, kao što je to nekada bilo ili barem da ga vrati sa sadašnjih 18 na četiri odsto, kao i da bi to odmah uticalo na smanjivanje cena kvadrata.

“Samo to bi u velikoj meri pokrenulo građevinsku industriju Srbije”, naglasio je Rodić.

On smatra da je najveći problem u platežnoj moći stanovništva i da bi trebalo preispitate cene nekretnina u Srbiji.

“Niža cena se jedino može postići smanjivanjem dela koji uzima država, jer to značajno podiže cenu kvadrata. Izvođači za stambeni kvadrat naplaćuju 350 do 400 evra, u šta ne ulaze razne takse, naknada za zemljište i komunalije”, istakao je Rodić.

On kaže da ako bi stambeni kvadrat bio niži samo za oko 200 evra veliki broj porodica bi se odlučio za kupovinu stana.
 
U Ministarstvu za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje, ove sedmice rečeno je Tanjugu da pripremaju novi paket mera za spas građevinske industrije Srbije u 2012. godini. Paket će obuhvatiti produženu primenu Zakona o pomoći građevinskoj industriji Srbije u uslovima ekonomske krize, s obzirom na to da je bilo predviđeno da važi do kraja ove godine.

Predviđeno je i obezbeđivanje novca za nove građevinske projekte u Srbiji, povećanje sredstava za subvencionisane stambene kredite i utvrđivanje povoljnijih uslova za njihovo odobravanje. Ministarstvo planira i pokretanje inicijative kod NBS da se obavezno učešće za stambene kredite vrati sa 20 na 10 odsto i nastavak izgradnje stambenih kompleksa poput “Stepe Stepanović” na prostoru bivše voždovačke kasarne u Beogradu.

“Zahvaljujući sličnim merama u 2011. je zabeležen rast u građevinskoj industriji i bez tih mera ona bi odavno bila u kolapsu”, kažu u ministarstvu.

Resorni ministar Oliver Dulić je u utorak izjavio da je situacija sa prodajom stanova na tržištu u Srbiji zabrinjavajuća i da će u narednom periodu izneti premijeru predloge za rešavanje problema u toj oblasti.