Berluskoni sinoć i zvanično podneo ostavku

PinterestFacebookTwitterShare

Italijanski premijer Silvio Berluskoni podneo je sinoć ostavku, saopšteno je iz kabineta predsednika Italije.
 
Foto: Beta

 
Predsednik Italije Đorđo Napolitano prihvatio je Berluskonijevu ostavku posle sastanka u predsedničkoj palati, navodi se u saopštenju, prenele su agencije.

Berluskoni je ostavku podneo pošto je Parlament usvojio ekonomske reforme, što je premijer postavio kao preduslov za odlazak sa dužnosti.

Kako navodi agencija Frans pres, 75-godišnji Berluskoni je odmah pošto je podneo ostavku napustio predsedničku palatu, i bio primoran da iskoristi pomoći izlaz, jer su ga ispred palate čekale hiljade ljudi koje su aplaudirale i uzvikivale “Klovn”.   

Kako je objavila italijanska agencija Ansa, Berluskoni je svojim najbližima rekao da je doboko tužan zbog podnošenja ostavke. “Danas se završava duga i bolna faza naše istorije”, rekao je član najveće italijanske opozicione Demokratske partije, Dario Frančeskini.

Član Berluskonijeve partije Narod slobode Fabricio Kićito je izjavio da je sada već bivši italijanski premijer podneo ostavku iako to nije morao. “Pokazao je nacionalnu svest i mu smo mu na tome zahvalni, i pokazaćemo mu solidarnost za sve napade kojima će sada biti podvrgnut”, rekao je on.

Berluskonijevom ostavkom otvoren je put Napolitanu da imenuje novog mandatara, a očekuje se da će to biti bivši evropski komesar Mario Monti. Italijanski mediji su javili da je moguće da će partija Silvija Berluskonija Narod slobode podržati novu Montijevu vladu.