Grčka: 68% građana podržava novu vladu

PinterestFacebookTwitterShare

Velika većina građana Grčke veruje da koalicijska vlada, formirana u petak u Atini, nudi najbolje rešenje za borbu s ekonomskom krizom, pokazalo je istraživanje objavljeno u subotu.

Istraživanje agencije MRB objavljeno u listu “Realnews” pokazalo je da 68 posto Grka veruje vladi koja je stupila na dužnost u petak, dok je čak 75 posto ispitanih poduprlo novoga premijera Lukasa Papademosa.

Ukoliko bi izbori u Grčkoj bili održani danas, za Novu demokratiju glasalo bi 33,1 posto građana, dok bi PASOK dobio 18,1 posto, preneo je Reuters.

Parlament će u sredu u podne glasati o poverenju novoj vladi i gotovo je sigurno da će je podupreti pošto koalicija triju stranaka kontroliše 254 od ukupno 300 mesta u skupštini.

Zadatak nove vlade, koju čini 48 članova iz triju stranaka – dosad vladajućeg PASOK-a, konzervativne Nove demokratije i krajnje desničarske stranke LAOS, biće sprovođenje programa mera koje je usvojila Evropska unija, kako bi se izbegao bankrot zemlje koji bi mogao ugroziti monetarni sistem cele EU.