Policijska racija u favelama Rija

PinterestFacebookTwitterShare

Elitne policijske jedinice, uz podršku vozila i helikoptera, ušle su pred zoru u najveću favelu u Rio de Žaneiru, u pokušaju da stanu na put narko bandama.
 
Cilj racije je povećanje bezbednosti i “čišćenje” grada od teško naoružanih narko bandi, koje decenijama vladaju gradskim favelama.
Vlasti su obećale da će uspostaviti bezbednost do održavanja Svetskog prvenstva u fudbalu 2014. i Olimpijade 2016. godine. Akcijom u četvrti Rosinja zadat je “ogroman udarac strukturi trgovine narkoticima u Rio de Žaneiru”, rekao je savetnik za bezbednost i bivši kapetan u elitnoj jedinici koja izvodi raciju Paulo Storani.

“Rosinja je jedna od strateški najvažnijih tačaka koje policija treba da kontroliše u Rio de Žaneiru”, izjavio je Storani, dodajući da bezbednost u toj oblasti ima veliku važnost zbog ogromnog broja ljudi koji tuda cirkulišu.

Policija je u petak otvoreno najavila da planira da izvrši raciju u Rosinji. Ta taktika je korišćena i ranije, a time se postiže da bude manje vatrenih obračuna, a članovi bande ili pobegnu ili se mirno predaju. Policija je prethodnih dana postavila kontrolne punktove na ulazu u Rosinju, na kojima proverava pešake i vozila.

U četvrtak je uhapšen jedan od vođa narko kartela Antonio Bonfim Lopes, poznatiji kao “Nem”, koji je bio najtraženiji krijumčar narkotika u Riu, preneo je AP.

Sirotinjski kvart Rosinja, u kome živi oko 100.000 ljudi, nalazi se na obronku planine, blizu plaže, između dve bogate gradske četvrti. U njemu se odvija najveća i najunosnija distribucija narkotika. U oko 1.000 sirotinjskih kvartova živi trećina od šest miliona stanovnika Rio de Žaneira, a polovinom njih upravljaju narko bande. Policija je 2008. započela akcije protiv narko bandi, koje su prošlog novembra uzvratili serijom napada, uključujući paljenje autobusa i oružane pljačke na autoputevima, šireći haos i strah.

U nasilju je stradalo najmanje 36 ljudi, verovatno u sukobima policije i krijumčara narkoticima.