“Okupiraj Wall Street”: Nova hapšenja

PinterestFacebookTwitterShare

Policija je uhapsila dvadesetak demonstranata protiv Wall Street-a u Denveru i Solt lejk sitiju. Lokalni zvaničnici nameravaju da rasture kampove “Okupirajmo…”.
 
Drugi put od kako je počeo protest zbog monopola finansijskih institucija oličenih u Wall Street-u, gradske vlasti Ouklanda upozorile su juče demonstrante da nemaju pravo da kampuju na trgu ispred gradske skupštine, kao i da će se, ako ne poslušaju, suočiti sa hapšenjima i uklanjanjem šatora, vreća za spavanje i ostalih stvari.

Ta upozorenja su deo akcije koja se sprovodi širom SAD da se što pre okončaju demonstracije protiv Wall Street-a, posle tri smrti učesnika tih protesta.

Protest je započeo u septembru u Njujorku gde je finansijska ulica i berza – Wall Street, a uperen je protiv pohlepnih finansijskih giganata i ekonomske nejednakosti. U roku od nekoliko nedelja, slični protesti izbili su u desetinama manjih gradova, pod sloganom “Okupirajmo…”
 
Demonstranti se okupljaju na gradskim trgovima kako bi izrazili svoj stav.

U Solt lejk sitiju policija je juče uhapsila 19 ljudi kada su odbili da napuste park gde su se utaborili. Dan ranije je u jednom od šatora nađen mrtav čovek.

Policija je hapsila i u Denveru, a u San Francisku dvojica demonstranata su napala policajce.

Napeto je prošle noći bilo i u Portlendu, u Oregonu, gde su demonstranti, pod pretnjom hapšenja, imali rok do ponoći da razmontiraju šatore.
 
Prošle nedelje studenti Berklija u Kaliforniji odbili su da pomere svoje šatore ispred fakulteta, postavljenih kao deo globalnih protesta “Okupiraj Wall Street”, a policija je svojom brutalnošću pokazala šta misli o toj njihovoj odluci.