10 000 stanova za izbegle

PinterestFacebookTwitterShare

U Srbiji bi u narednih pet godina trebalo da bude izgrađeno deset hiljada stanova za zbrinjavanje najugroženijih izbegličkih porodica.


To je predviđeno regionalnim projektom stambenog zbrinjavanja koji je usvojen na Ministarskoj konferenciji 7. novembra u Beogradu, a čija realizacija treba da počne polovinom iduće godine, kaže zamenica srpskog komesara za izbeglice Svetlana Velimirović.

Projekat koji su četiri zemlje regiona pripremile zajedno s UNHCR-om neće rešiti, kako je rekla, sve probleme izbeglica u našoj zemlji, ali će obezbediti krov nad glavom većem delu onih koji žive u privatnom smeštaju i svima koji su još su kolektivnim centrima.

Ceo projekat u vrednosti 580 miliona evra omogući će da u regionu za pet godina “krov nad glavom” dobije oko 73.000 “najranjivijih” kategorija izbeglica i manji broj interno raseljenih osoba.

Velimirović je objasnila da će na Donatorskoj konferenciji u Sarajevu, zakazanoj za poslednju nedelju aprila 2012. godine, biti formiran multidonatorski poverilački fond za prikupljanje potrebnih sredstava.

Na predlog Evropske komisije i UNHCR-a, tim fondom će upravljati Banka za razvoj Saveta Evrope, što su prihvatile zemlje regiona.

Od ukupne sume, kako je navela, Srbiji je namenjeno 335 miliona evra, Hrvatskoj 120 miliona, BiH oko 101 milion i Crnoj Gori 27 miliona evra.