Sto osnovaca se izgubilo na Ovčaru

PinterestFacebookTwitterShare

Oko stotinu osnovaca i njihovih nastavnika iz Lazarevca zalutalo je u šumi na planini Ovčar, odakle su sinoć bezbedno evakuisani tek kada je uveliko pao mrak.
 
U pomoć im je pritekla ekipa planinara iz Čačka, koja ih je bezbedno spuštila niz planinu. Sinoć oko 18 sati čuvar Miroslav Bojović je javio nadležne da se u useku na oko 200 metara iznad magistralnog puta čuje žamor dece i vidi svetlucanje baterijskih lampi, po čemu je zaključio da su se izgubili u planini.
 
Uskoro su iz zalutale grupe i sami zatražili pomoć, pa je odmah formirana ekipa planinara, koja je krenula prema useku. 

“Do đaka se prvi popeo Slavko Maletić i odmah procenio kako je najbolje da se evakuacija obavi pojedinačno, uz pomoć užadi zbog sipkog terena sa oburvanim kamenjem. Zbog opasnosti od odrona obrazovan je lanac spasilaca, koji su gotovo iz ruke u ruku preuzimali i spuštali u podnožje mlade planinare i njihove nastavnike”, kazao je glavni čuvar zaštićenog prirodnog područja Ovčarsko-kablarska klisura Goran Nikolić. 

Odmah po dobijenom obaveštenju šta se događa na Ovčaru, u Ovčar Banju su stigli policija i ekipe Hitne pomoći. Direktor Osnovne škole “Dule Karaklajić” iz Lazarevca Miroslav Davidovićrekao je da se oko 90 učenika te škole, kao i škole “Mihailo Mladenović Selja” iz Dudovice, kod Lazarevca, greškom vodiča sinoć izgubilo na planini Ovčar. 

“Bili smo na stotinu metara od puta, greškom vodiča iz Planinarskog društva ‘Kablar’ promašili smo stazu i shvatili da zbog mraka ne možemo bezbedno nazad. Zbog toga smo odlučili da pozovemo pomoć”, rekao je Davidović. 

Davidović je naveo da bi sve bilo drugačije da je bio dan, ali da se nije smelo rizikovati po noći i da je zato pozvana pomoć. Prema njegovim rečima, to je bio 21. izlet sa decom i nikada ranije u sličnim obilascima nije bilo problema. 

Prilikom spasavanja, koje je navodno trajalo tri satam, izvesno vreme je bio blokiran i saobraćaj na magistralnom putu kroz klisuru. 

Predsednik Planinarskog društva “Kablar” Radoš Jugović rekao je da ne može da veruje da se ovako nešto dogodilo, pošto je Ovčar pitoma planina, dok su đaci i njihovi nastavnici, kako su nam rekli, do sada osvojili dvadesetak planina. 

“Ovde postoje samo dva puta i nije mi jasno kako su mogli da zalutaju. Među učenicima nije bilo panike, jer su im nastavnici sve vreme održavali pažnju”, rekao je Jugović. 

Evakuacija je završena nešto posle 21 sat, pri čemu niko nije bio povređen, a dajaci i njihovi nastavnici su ubrzo potom krenuli autobusima kući.