Mario Monti novi premijer Italije

PinterestFacebookTwitterShare

Italijanski predsednik Đorđo Napolitano imenovao je Marija Montija, bivšeg evropskog komesara i profesora ekonomije, za mandatara za sastav nove vlade Italije.
 
“Senatoru Mariju Montiju poveren je zadatak da sastavi novu vladu”, rekao je portparol predsednika novinarima, preneo je AFP.
 
Predsednik Napolitano je ceo dan vodio maratonske razgovore sa parlamentarnim liderima o formiranju nove tehnokratske vlade, prenose agencije. Mario Monti stekao je ugled na političkoj i ekonomskoj sceni tokom decenija na funkciji evropskog komesara devedesetih godina. Zbog stručnosti, oštrog uma i diplomatskih sposobnosti, ali i odbijanja da se povinuje jakim pritiscima različitih lobi grupa, Monti je zaradio titulu jednog od najuvaženijih zvaničnika Evropske komisije, navodi Rojters. 

Jedan bivši ambasador koji je radio s Montijem u Briselu seća ga se kao strogog, ali pouzdanog partnera spremnog da se dogovara i kaže da taj Italijan nije imao običaj da rešava stvari na italijanski način. “Njegov nadimak u to vreme bio je ‘Italijanski Prus'”. 

Berluskoni ga je imenovao za komesara za unutrašnja tržišta 1994. godine da bi na mesto komesara za konkurentnost došao 1999. i na toj funkciiji ostao narednih pet godina. 

Italijanski predsednik Đorđo Napolitano imenovao ga je prošle sedmice za doživotnog senatora, a večeras za mandatara za sastav vlade. Očekuje se da će Monti izabrati mali, pretežno tehnokratski kabinet koji će imati zadatak da uspešno vodi Italiju kroz krizni period u kome je zemlja dospela na ivicu finansijske propasti. 

Slična tehnokratska vlada koju je vodio bankarski stručnjak Lamberto Dini sprovela je značajne reforme 1995. godine i po uzoru na nju, sada mnogi izvan Italije očekuju da bi Monti mogao slično učiniti ove godine za italijansku naciju. 

Izbori u Italiji biće održani tek 2013. godine tako da Monti i njegov kabinet imaju dovoljno vremena da sprovedu bolne reforme penzionog sistema, zakona o radu i javnog sektora, kao što zahtevaju tržišta i evropski partneri. 

Monti će imati težak zadatak da dobije poverenje parlamenta koji, kako ocenjuje Rojters, poslednjih godina nije stekao reputaciju institucije s visokim osećajem za odgovornost prema narodu. 

Ako ga parlament ne podrži, Italiju čekaju vanredni izbori početkom sledeće godine. Za sada, Monti ima podršku Demokratske partije levog centra i manjih partija sličnog opredeljenja, a prelaznoj vladi podršku je večeras dao i Berluskoni. 

Italijanska stranka “Narod slobode” dala je Montiju mandat da pokuša da formira novu italijansku vladu koja bi trebalo da potraje samo toliko koliko je neophodno za sprovođenje usvojenih mera štednje. Šef partije “Narod slobode” Anđelino Alfano rekao je da će od sastava i programa vlade koji bude predložio Monti zavisiti da li će dobiti podršku te stranke. Konzervativna partija “Narod slobode” je inače stranka Silvija Berluskonija, koji je sinoć podneo ostavku na funkciju premijera

Alfano je naglasio da niko ko se protivio Berluskoniju dok je bio na vlasti ne bi trebalo da se nađe u novoj vladi. 

Odlazeći premijer Silvio Berluskoni, koji je sinoć podneo ostavku, rekao je danas da se ne predaje i da će “udvostručiti” svoje aktivnosti u parlamentu, ali i da će dati podršku prelaznoj vladi.