Crnogorsko primorje: Naftu bi da traži 20 kompanija

PinterestFacebookTwitterShare

Ko će dobiti koncesije za istraživanje nafte i gasa na kopnu i u podmorju Crne Gore, znaće se već do februara naredne godine. Do tada će biti raspisan tender koji će pokazati ko je od zainteresovanih – najbolji. I najperspektivniji.
 A interesovanje za ovaj, oduvek interesantan i unosan posao je veliko. Pisma o nameri na adresu crnogorskih resornih ministarstava poslalo je čak 20 renomiranih svetskih kompanija. One će otkupiti tendersku dokumentaciju, a kome će „posao stoleća“ biti poveren, znaće se u prvom kvartalu 2012. godine.

Najzainteresovaniji su Britanci. Čak sedam kompanija iz te zemlje poslalo je pisma kojima se kandiduju za veliku potragu za naftom koja će uslediti u kopnenom delu, a potom i u plavim dubinama južnog dela Jadrana. Javile su se i tri kompanije iz SAD, dve iz Italije, a preostale su iz Grčke, Francuske, Hrvatske, Norveške, Mađarske i Švajcarske. Među dvadesetak zainteresovanih je i Srbija – „NIS Gaspromnjeft“.

Kako ističu u Ministarstvu ekonomije Crne Gore, za naftom će se u naredne dve godine tragati na kopnu, a potom u podmorju.

Geološke i druge procene koje su obavljene u proteklom periodu ukazuju na to da su rezerve nafte i gasa prilične kada je u pitanju podmorje. Procenjeno je, naime, da su rezerve nafte sedam milijardi barela, a prirodnog gasa 425 milijardi kubnih metara.

Za naftom se u podmorju Crne Gore intenzivno tragalo sedamdesetih godina prošlog veka. Zajedno sa američkim partnerima („Ševron“, „Butes gas end oil kompani“…), postavljeno je više bušotina, a na onoj označenoj kao „Južni Jadran 3“ nađena je nafta. Nije je, međutim, bilo u komercijalnim količinama. Osamdesetih godina nafta je tražena u podmorju kod Ulcinja. Na kopnu se za naftom traga od 1960. godine (Buljarica i Grahovo), a poslednja bušotina postavljena je krajem osamdesetih kod Valdanosa u opštini Ulcinj, ali nafta nije šiknula ni na 5,3 kilometra dubine.