Japan odobrio 246 miliona evra za TENT

PinterestFacebookTwitterShare

Vlada Japana odobriće Elektroprivredi Srbije kredit od 246 miliona evra za izgradnju postrojenja za odsumporavanje na Termoelektrani „Nikola Tesla“ u Obrenovcu.

To je prvi takav kredit koji će vlada Japana odobriti Srbiji, a biće realizovan preko Japanske agencije za međunarodnu saradnju. Ukupna vrednost projekta je 300 miliona evra, a preostalih 15 odsto sredstava će obezbediti EPS.

Reč je o prvom takvom sistemu za odsumporavanje koji će biti izgrađen u Srbiji. Izgradnja postrojenja će početi do kraja 2012. godine, a trebalo bi da traje od 2,5 do tri godine.

Japanski kredit koji će EPS dobiti biće među najpovoljnijim, pošto je kamatna stopa 0,6 odsto godišnje, predviđen je grejs period od pet godina i rok otplate od 10 godina. Kredit koji će EPS dobiti za realizaciju ekološkog projekta u obrenovačkoj termoelektrani, deo je programa japanske vlade za materijalnu i tehničku pomoć nerazvijenim državama za njihov ekonomski i socijalni razvoj (ODA). Projekti odsumporavanja dimnih gasova su među najznačajnijim projektima koje EPS treba da realizuje u okviru približavanja standardima poslovanja u EU.