Zbog krize Evropljani emigriraju u Brazil

PinterestFacebookTwitterShare

Ekonomska kriza povećava broj nezaposlenih u Evropi. Zemlje koje su nekada uvozile stranu radnu snagu sada ne znaju ni šta će sa svojom.
 
U potrazi za poslom, Evropljani ponovo idu preko okeana, ali obećana zemlja višem nije Amerika, već Brazil. Lokomotivi južnoameričkog razvoja nedostaje kvalifikovana radna snaga u nekoliko industrijskih grana.

Fabris Virman, dvadesetsedmogodišnji Francuz, diplomirao je pre tri godine baš kada je počela ekonomska kriza. U Francuskoj nije mogao da nađe posao, ali jeste u Brazilu.

Kao marketinškom konsultantu, daleko mu je bolje nego njegovim prijateljima sa fakulteta koji su u domovini nezaposleni, ili su u najboljem slučaju konobari. “Mnogi prijatelji mi sada šalju svoje radne biografije da im pomognem da nađu posao u Brazilu”, kaže Fabris Virman.

Posao je našao zahvaljujući internet agenciji za zapošljavanje Evropljana u Brazilu. Osnovao ju je jedan Portugalac, koji je i sam potražio ekonomski spas, ironijom sudbine, u bivšoj portugalskoj koloniji. Za samo dva dana, prijavilo se 20.000 ljudi.

“Nadam se da će evropskim zemljama biti bolje, ali za sada one imaju veliku ponudu radne snage, a Brazil je taj koji ima tražnju”, kaže David Bernando iz Agencije „Posao za strance u Brazilu”.

Brazil će, prema svim prognozama, završiti ovu godinu šesti među svetskim ekonomijama, preuzevši mesto Velikoj Britaniji. Jedino Kina i Indija imaju veći ekonomski rast. Nedavno istraživanje pokazalo je da 80 odsto brazilskih kompanija namerava da poveća broj zaposlenih.

“Kriza je naglasila značaj Brazila na međunarodnoj sceni. Naše tržište je postalo veoma atraktivno za ulaganje”, kaže Paolo Seržo de Alemeida iz Veća za imigraciju Brazila.