MMF: Kosovo izbeglo ozbiljnije poremećaje u krizi evrozone

PinterestFacebookTwitterShare

Međunarodni monetarni fond saopštio je da je, zbog ograničenog pristupa svetskim finansijskim tržištima, Kosovo izbeglo ozbiljnije poremećaje u krizi koja potresa evrozonu, iako je njegova zvanična valuta evro, javlja AP.
 
U saopštenju, koje je sinoć postavljeno na sajtu MMF, navodi se da je “Kosovo u velikoj meri ostalo nepogođeno finansijskom turbulencijom u oblasti evra, zbog ograničene integracije u globalna finansijska tržišta”.
 
AP podseća da je više od 80 zemalja priznalo secesiju Kosova od Srbije 2008. godine i da je učlanjenje u MMF 2009. godine uvećalo njegov međunarodni ugled.
 
Ali, dodaje agencija, MMF je u maju smanjio status Kosova u toj finansijskoj organizaciji na neformalno partnerstvo, uskraćujući mu finansijsku podršku, kada je Vlada nastavila da povećava plate za javne službenike, uprkos budžetskim restrikcijama.
 
Kosovo ima oko dva miliona stanovnika, pretežno Albanaca, od kojih mnogi imaju rođake u inostranstvu, koji pomažu svoje porodice na Kosovu, ali, upozorava MMF, količina tog novca će verovatno biti smanjena kako se budu smanjivala primanja u evrozoni. Kriza u evrozoni mogla bi negativno da se odrazi i na slanje novca i na direktne strane investicije, navodi se u saopštenju MMF.
 
MMF je savetovala Kosovu da proda svoju najprofitabilniju kompaniju Poštu i Telekom (PTK), ali taj proces će verovatno morati da bude ponovljen pošto su neki potencijalni kupci odustali, posle istrage o korupciji u kompaniji, koju je vodila EU.
 
Smatra se da je Kosovo najsiromašnija zemlja u Evropi sa procentom nezaposlenosti većim od 40 odsto što je, kako navodi AP, posledica rata 1998-99. godine, kao i protivljenja Srbije da prihvati nezavisnost Kosova, što obeshrabruje strane investitore.