Atomske centrale “Kozloduj” i “Belene” bezbedne

PinterestFacebookTwitterShare

Bugarske atomske centrale “Kozloduj” i “Belene”, koja je u izgradnji, bezbedne su i izdržljive u svim nepredviđenim prirodnim i proizvodnim uslovima, pokazala je kontrola putem “stres testova”.

Načelnik Odseka za bezbednost pri centrali “Kozloduj” Plamen Vasilev rekao je da su “stres testovima” bili podvrgnuti treći i četvrti reaktori koji su zaustavljeni, zatim aktivni peti i šesti, kao i depoi za suvo i morko uskladištenje određenog atomskog goriva.

“Zaključeno je da je nukleraka Kozloduj izdržljiva na sve ekspremne uticaje”, rekao je Vasilev za bugarske medije i objasnio da su “stres testovi” obuhvatili procenu bezbednosti prilikom zemljotresa, poplava, temperaturne amplitude i bure.

Vasilev je rekao da postoji organizacija upravljanja u slučaju eventualnih teških havarija, ali i navedene mere koje dopunski obezbeđuju sigurnost rada atomskih uređaja.

“Razrađen je havarijski sistem u slučaju eventualnog kidanja željeznih vrata kod Kladova, budući da se nalaze u blizini Dunava, a preduzete su i mere isporuke još dva dizel generatora i montiranje rekombinatora u nukleranoj zoni”, dodao je Vasilev.

Bugari su izvršili “stres testove” i na projektu izgradnje druge nuklearke “Belene” iako to nije bilo obavezno, jer još ne poseduje licencu regulacionog organa.

Jordan Georgiev, stručnjak Nacionalne elektro kompanije koja će graditi nuklearku “Belene”, rekao je da je provera izvršena jer je Evropska komisija zatražila testove i sa nukleranih reaktora treće generacije koji će biti ugrađeni u novom projektu.

“Rezultati su pokazali da će nukleraka `Belene`, sa dva 1.000 megavatna reaktora biti bezbedna u svim mogućim dešavanjima – prirodnim i havarijskim”, dodao je Georgiev.