Beogradski region najveći uvoznik

PinterestFacebookTwitterShare

Najveće učešće u izvozu Srbije u prvih devet meseci ove godine imao je region Vojvodine – 36,6 odsto, dok je najveće učešće u uvozu imao Beogradski region – 45,5 odsto, pokazali su podaci Zavoda za statistiku Srbije.

Posle Vojvodine, najveće učešće u izvozu imao je Beogradski region – 23 odsto, Region Šumadije i Zapadne Srbije – 20,1 odsto, Region Južne i Istočne Srbije 19,8 odsto, a oko 0,5 odsto izvoza je nerazvrstano po teritorijama.
 
Najveće učešće u uvozu, posle Beogradskog regiona, imao je Region Vojvodine – 29,8 odsto, Region Šumadije i Zapadne Srbije – 12,8 odsto, Region Južne i Istočne Srbije – 10,4 odsto, a oko 1,5 odsto uvoza je nerazvrstano po teritorijama.
 
Izvoz i uvoz po regionima dat je prema sedištu vlasnika robe u momentu prihvatanja carinske deklaracije. To znači da vlasnici robe, po carinskom zakonu, mogu biti proizvođači, korisnici, izvoznici ili uvoznici robe. Tu činjenicu treba imati u vidu prilikom tumačenja podataka po regionima. Na primer, uvoz nafte i gasa, najvećim delom se obuhvata u regionima Vojvodine i Beograda, a to su energenti za ukupnu teritoriju Srbije, naveo je Zavod za statistiku Srbije.
 
Prema odsecima Standardne međunarodne trgovinske klasifikacije u izvozu najveće učešće imali su i gvožđe i čelik sa 802 miliona dolara, obojeni metali – 705 miliona, električne mašine i aparati – 563 miliona, žitarice i proizvodi od njih – 540 miliona i povrće i voće – 467 miliona.
 
Prvih pet odseka sa najvećim učešćem u uvozu bile su nafta i naftni derivati sa 1,44 milijarde dolara, prirodni gas – 772 miliona, obojeni metali – 601 miliona, industrijske mašine za opštu upotrebu – 588 miliona i električne mašine i aparati – 588 miliona. Odsek nerazvrstana roba, u koji se sada uključuje i roba na carinskom skladištu, ima visoko učešće u ukupnom uvozu od 16,8 odsto.