Bankrotirao najbogatiji Irac

PinterestFacebookTwitterShare

Finansijska kriza koja vlada globalnom ekonomijom poslednjih godina dovela je do bankrota mnoge banke, proizvođače, ali i države. Spisku „žrtava“ pridružio se i biznismen i milijarder Šon Kvin, za kojeg se jedno vreme verovalo da je najbogatiji stanovnik Irske, i to ostrva, a ne države, a kome je sud u Belfastu odobrio zahtev za bankrotom.

Kvin, čije se bogatstvo na vrhuncu moći procenjivalo na 3,7 milijardi funti, zahtev za bankrotom podneo je zbog 2,4 milijarde funti koje duguje Anglo Irish Banku, koja danas posluje pod imenom Irish Bank Resolution Corporation. Veruje se da jeKvinov bankrot jedan od najvećih bankrota pojedinca ikad proglašenih u Ujedinjenom Kraljevstvu ili Republici Irskoj, piše BBC News.

Iako se Kvin uglavnom smatra irskim bizinismenom, bankrot je odlučio da proglasi u Severnoj Irskoj, odnosno Ujedinjenom Kraljevstvu, a sam Kvin tvrdi da je to učinio zato što je rođen, odrastao i celi život radi u severnoirskom okrugu Fermanag.

Ipak, s obzirom na činjenicu da je bankrot proglasio u Severnoj Irskoj, na ponovno pokretanje posla Kvin će morati da čeka samo jednu godinu, dok u Republici Irskoj taj rok iznosi 12 godina, što bi verovatno značilo i kraj karijere za šezdesetrogodišnjeg biznismena.

Irish Bank Resolution Corporation, koji je Kvinu u aprilu oduzeo kontrolu nad njegovim industrijskim i osiguravajućim carstvom, nije nimalo sretan što je biznismen bankrotirao u Severnoj Irskoj.
Iz banke su poručili kako proučavaju valjanost njegovog zahteva za bankrotom, i to u svetlu činjenica da Kvin u Republici Irskoj ima prebivalište, poslovne interese i mnoge finansijske obveze.