Priština kupuje još priznanja sa pola miliona dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Priština namerava da izdvoji više od pola miliona dolara za lobiranje radi povećanja broja zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova. Kampanju će voditi američka firma “Patton Boggs LLP”.

Prištinski list “Koha ditore” danas prenosi da u toj američkoj kompaniji radi i poznati američki diplomata Frenk Vizner, koji je ranije bio uključen u pregovore o statusu Kosova. Pored lobiranja za priznavanje, ugovor ima za cilj i jačanje prisustva Kosova u svim odlučujućim strukturama u svetu, kao i poboljšavanje slike o Kosovu u određenim krugovima.

Ugovor kosovskog MIP-a i američke kompanije je sklopljen avgusta ove godine. Članica komisije skupštine Kosova za spoljne poslove Donika Kadaj-Bujupi je rekla da iskustvo sa “Sači end sači” ostavlja prostora sumnji. Marketinška kompanija “Sači end sači” dobila je pre dve i po godine ugovor vredan 5,7 miliona evra kako bi poboljšala sliku o Kosovu u svetu, ali su u Prištini nezadovoljni ukupnim rezultatima kampanje te firme.
 
Kako je krajem prošlog meseca pisao dnevni list „Blic“ Vlada Srbije je za lobiranje u Kongresu SAD sklopila ugovor sa jednom kompanijom kojoj će za ove usluge plaćati mesečno 100.000 dolara.