U BiH blokirano preko 50.000 računa

PinterestFacebookTwitterShare

U BiH su u ovom trenutku blokirana 51.473 računa preduzeća, što je u odnosu na isti period prošle godine više za 6.000 računa, pokazuju podaci Centralne banke BiH. Prema tim podacima, 16.572 preduzeća nema registrovan nijedan aktivan račun, dok barem jedan blokiran račun ima 31.750 preduzeća.

„U novembru 2010. broj preduzeća koja imaju barem jedan blokiran račun bio je 28.223, dok je ukupan broj blokiranih računa bio 45.437“, navode u Centralnoj banci. Ekonomisti upozoravaju da je ovo još samo jedan u nizu dokaza nelikvidnosti i dugova u kojima grca domaća privreda.

Menadžer Sektora za makroekonomiju Spoljnotrgovinske komore BiH Igor Gavran kaže da su ovi podaci i te kako alarmantni, ali da je još alarmantnije ono što je iza ovih podataka.
„Ovi podaci samo su jedan od pokazatelja koliko je stanje u privredi teško. U idućem periodu mnogo je realnije očekivati povećanje ovog broja nego njegovo smanjenje. Do smanjenja može doći, ali pre u smislu nestanka preduzeća, nego što će doći do poboljšanja u poslovanju i deblokade računa“, istakao je Gavran.

Samo u septembru u Republici Srpskoj odjavljeno je 245 poreskih obveznika, a među onima kojima je Poreska uprava RS izdala potvrde o odjavi je najviše malih privatnih preduzeća, samostalnih trgovinskih radnji, kafića, apoteka. Najviše odjavljenih je u Banjaluci, Bijeljini, Prijedoru i Laktašima.

Gavran je naglasio da je u FBiH po pitanju odjavljenih subjekata situacija i gora nego u RS, zbog procesa fiskalizacije, koja je uticala na smanjenje broja malih radnji. On kaže da se ovakvo stanje automatski odražava i na povećanje broja nezaposlenih i stagnaciju poslovne aktivnosti, te da su trenutno jedina svetla tačka određen broj vodećih izvoznika koji beleže dobre rezultate, ali koji sami ne mogu održati celu privredu u funkciji.

„Drugi problem je to što blokada računa može značiti i prelazak jednog broja subjekata u sferu sive ekonomije, jer se zbog teških uslova poslovanja zvanični račun drži blokiran, a poslovanje se nastavlja “u kešu” odnosno iza legalnih tokova“, naglasio je Gavran.

Da je stanje u privredi krajnje ozbiljno, pokazuju i podaci Saveza sindikata RS prema kojima u Republici Srpskoj čak trećina radnika ne prima na vrijeme platu, a osim kašnjenja u platama evidentna su i kašnjenja u plaćanju preduzeća jednih prema drugima. Tako su međusobna potraživanja preduzeća u RS u prvoj polovini ove godine povećana za milijardu maraka u odnosu na prošlu godinu, te trenutno iznose 4,8 milijardi KM.

Gavran kaže da rešenje za ove probleme nije jednostavno pronaći, ali ističe da bi država u svakom slučaju morala da se okrene privredi.
„Moralo bi se ići na rasterećenje privrede, a ne na uvođenje novih nameta“, naglasio je Gavran.