Petros Statis gradi 20 vila u Miločerskoj šumi

PinterestFacebookTwitterShare

Kompanija „Adritic propertis 2“ grčkog biznismena Petrosa Statisa spremna je da uđe u zajednički posao sa Opštinom Budva u izgradnji rezidencijalno turističkog kompleksa „Praskvica – Sveti Stefan“ na jednom od najtraktivnijih lokaliteta na Crnogorskom primorju – tri hektara zemljišnog kompleksa iznad Miločerskog parka nadomak Svetoga Stefana.
 

 
Upravo bliznakinja firme „Adritic propertis“, koja je zakupac grad hotela „Sveti Stefan“, a u kojoj je Statis predsednik borda direktora, jedina je dostavila ponudu na međunarodnom tenderu koji je za osnivanje joint venture kompanije raspisala opštinska kompanija „Budvan holding“.
 
Opštinska firma, kojoj je na upravljenje dato gotovo 150 hektara zemlje na najatraktivnijim lokacijama duž Budvanske rivijere, u više navrata je u protekle tri i po godine objavljivala tendere za pronalaženje poslovnih partnera u izgradnji turističkih kompleksa, mada  je do sada jedino tender za lokalitet „Galije“ kod Svetoga Stefana bio uspešan, dok su oni za Zavalu tri puta propali, a ortakluk za izgradnju golf terana na brdu Spas još visi u vazduhu.
 
Pozitivnom ishodu ovoga tendera za 27.387 kvadrata zemlje između Miločera i Svetog Stefana, u šumi iznad magistrale, gde je planirana izgradnja oko 20–ak luksuznih vila u formi rezidencijalnog kompleksa, u Opštini još nisu u potpunosti sigurni, jer razgovori oko zaključivanja ugovora za osnivanje joint venture sa „Adriatic propertis 2“ još su u toku, a od Grka su tražene i finansijske garancije da projekat mogu izvesti do kraja.
 
Naime, „Budva holding“, kako je potvrđeno „Vijestima“ tražila je bankarsku garanciju u iznosu od deset odsto vrednosti investicionog programa.
 
Pravo na podnošenje ponuda za Miločersku šumu imale su samo kompanije čiji je ostvareni promet bio najmanje sto miliona eura u prethodne dve godine.”Namera “Budva holdinga” je da obezbedi adekvatan i sveobuhvatan razvoj ove lokacije u jedinstven multifunkcionalan turistički kompleks visokog nivoa koji nudi niz sadržaja za odmor i rekreaciju na način koji je u skladu sa prirodnim ljepotama i strateškim značajem ove lokacije. Glavni ciljevi joint venture kompanije bili bi razvoj projekata u nekretninama i turizam. Ta kompanija bila bi obavezna da obezbedi upravljanje projektom u skladu sa međunarodnim standardima, najkvalitetniju izgradnju, turističku i finansijsku profitabilnost za joint venture partnere. Poslovanje bi bilo zasnovano na zdravim komercijalnim principima, u skladu sa crnogorskim zakonodavstvom”, naveli su u “Budva holdingu“.
 
Pojava „Adritic propertisa 2“ na poslovnom nebu Crne Gore, mogla se i očekivati nakon mnogih ambicioznih projekta u koje je grčki biznismen Petros Statis ušao u protekle dve i po godine od kada je firma „Adritic propertis“, u kojoj je predsednik borda direktora te ortak sa grčkim milijarderom Viktorom Restisem, preuzela gazdovanje zaštitnim znakom Crnogorskog primorja – grad hotelom „Sveti Stefan“.
 
Petros je preko svoje firme „Golden estate“, registrovane za građevinarstvo, inžinjering i investicije, pre godinu i po osnovao firmu „Adritic propertis 2“, čiji je i stopostotni vlasnik. Upravo novosonovana firma bila je jedina zainteresovana da uđe u hotelski biznis sa Opštinom na lokalitetu Praskvica.

Da su poslovne ambicije Statisa velike, moglo se videti tokom proletošnjih tendera za zakup plaža duž crnogorske obale, kada je firma „Mont voyage“, u kojoj je on jedan od partnera, zakupila tri najatraktivnije plaže na primorju – svetostefansku gradsku plažu, budvansku „Ričardovu glavu“ ispod zidina Starog grada i plažu „Almara“ na Oblatnu.
 
Detaljnim urbanističkim planom predviđena je izgradnja na atraktivnom lokalitetu, koji je naznačen kao turistički kompleks „Praskvica“.  Upravo u tom pojasu, između Pržna i Svetog Stefana, gradnja je svih ovih godina bila zabranjena i on je ostao jedina zelena oaza između betonirane Budve, Rafailovića s jedne i Svetog Stefana s druge strane.
 
Nekoliko luksuznih vila u komšiluku ovog zemljišnog kompleksa, najava su mogućeg recepta na koji način bi bila sprovedena izgradnja rezidencijalnog naselja, namenjenog za visoki turizam.