Kineski superbrzi vozovi ponovo saobraćaju

PinterestFacebookTwitterShare

Superbrzi vozovi na kineskoj pruzi Peking-Šangaj, koji su bili povučeni iz saobraćaja iz straha za bezbednost posle teškog sudara pre četiri meseca, postepeno će biti vraćeni na prugu od ove nedelje, javili su danas kineski državni mediji.
 

Kineski proizvođač vozova Kina CNR Corp povukla je 54 kompozicije vozova na toj pruzi 12. avgusta posle ponovljenih incidenata sa kašnjenjima za koja su okrivljene greške u opremi ugrađenoj u vozove.

Opoziv je usledio pošto je prethodno došlo do sudara dva superbrza voza na toj pruzi u blizini grada Vendžou jula meseca. Prilikom naletanja superbrzog voza na kompoziciju koja je stajala na signalu 40 ljudi je izgubilo život, a više od stotinu je teže povređeno.

Taj sudar je zadao težak udarac programu izgradnje superbrzih pruga u Kini, koje su do tada bile prioritet državne politike i uživale isti tretman kao kosmički program. Sudarom se sve promenilo i on je izazvao poplavu kritika zbog visoke cene i žurbe u izgradnji, zbog čega navodno nije dovoljna pažnja posvećivana bezbednosti.

“Posle tri meseca rada na modifikacijama i ponovljenim testovima, prethodno prijavljeni problemi sa vozovima CRH 380BL su otklonjeni. Saobraćanje tih vozova će postepeno krenuti od srede”, citirala je agencija Sinhua neimenovanog zvaničnika u ministarstvu za saobraćaj.

Šest od 54 kompozivije vozova na pruzi Peking-Šangaj počeće da saobraća u sredu, a ostali će biti vraćeni u upotrebu do 6. decembra, objavila je agencija.