Devizne rezerve NBS u oktobru smanjene za 86 mil. evra

PinterestFacebookTwitterShare

Devizne rezerve Narodne banke Srbije smanjene su u oktobru za 86 miliona evra i na kraju tog meseca iznosile su 11,27 milijardi evra, saopštila je centralna banka. Tome je najviše doprinelo izmirenje obaveza prema inokreditorima na osnovu čega je iz deviznih rezervi isplaćeno 63,6 miliona evra. Istovremeno banke su po osnovu obavezne devizne rezerve povukle neto 50,2 miliona evra.

Tokom oktobra ostvareni su prilivi po osnovu korišćenja kredita u iznosu od 78,5 miliona evra.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i sredstva povučena od MMF-a krajem oktobra iznosile su 6,58 milijardi evra.

Takav nivo deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 443 odsto, kratkoročnog duga u iznosu 1.314 odsto i istovremeno pokriva više od osam meseci uvoza robe i usluga.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru iznosio je 1,26 milijardi evra, što je za 846,2 miliona evra manje nego u prethodnom mesecu. Od početka godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 16,3 milijarde evra.

U oktobru je zabeležena nominalno jačanje dinara u odnosu na evro od 0,7 odsto, a NBS nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu.