Nepravilnosti u javnim nabavkama odnele 1,4 mlrd dinara

PinterestFacebookTwitterShare

Vrednost utvrđenih nepravilnosti u javnim nabavkama iznosila je u prvih šest meseci ove godine 1,4 milijarde dinara, a kada se uračunaju i prethodne dve godine dostigla je oko pet milijardi dinara, rekao je direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović.

Uprava je o tim nepravilnostima obavestila budžetsku inspekciju Ministarstva finansija, ali nema povratnu informaciju šta je urađeno, rekao je on na skupu o reformama javnih nabavki.

Najavljujući objavljivanje Nacrta zakona o javnim nabavkama, prema njegovim saznanjima za danas ili sutra, Jovanović je rekao da bi Uprava za javne nabavke trebalo da bude samostalna institucija kojoj su pojačana kontrolna ovlašćenja i da ne bi trebalo da bude pod nadzorom Ministarstva finansija.

On je naveo da sva evropska istraživanja pokazuju da se na taj način gube samostalnost, efikasnost i fleksibilnost, koji su ključni za obavljanje tih funkcija. “To je i razlog zašto se formiraju posebne agencije za javne nabavke i tela u Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori, koje su na istom nivou razvoja kao i mi”, rekao je Jovanović.

Ističući da smatra da uprava treba da ima ovlašćenja da pokreće sudske postupke, odnosno da preduzima mere nakon zaključenja ugovora o sprovođenju javnih nabavki i da do kraja nadzire realizaciju ugovora, on je objasnio da je to do sada bio jedan od njenih glavnih problema, te da zato nema očekivanih rezultata.

Jovanović je potvrdio da se na tenderima za javne nabavke pojavljuju u proseku tri ponuđača, što je malo u odnosu na ranije godine, kada je prosečno bilo po devet ponuđača na tenderu. To ukazuje da je narušeno poverenje u sistem javnih nabavki, što odvraća ponuđače da konkurišu, rekao je on i dodao da zato imamo paradoksalnu situaciju da, kada se smanjuje obim posla u uslovima ekonomske krize, opada interesovanje za tendere gde se država pojavljuje kao siguran kupac.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Goran Radosavljević izneo je podatak da se trećina javnih nabavki sprovodi bez javnog poziva, primenom mogućnosti izuzetaka od pravila, predviđenim zakonom. Od oko 314 milijardi dinara, koliko je bila vrednost u 2010. godini, 100 milijardi dinara je realizovano bez javnog poziva.

On je rekao i da će formiranje centralnog tela za javne nabavke biti proces koji će trajati, ali će njegovo formiranje omogućiti da se ostvare uštede od jedan do dva odsto BDP-a.