Kina neće igrati po tuđim pravilima

PinterestFacebookTwitterShare

Kina će postupati po pravilima međunarodnih ugovora u čijoj izradi je sama učestvovala i nije obavezna da se pridržava pravila koja nameću drugi.

Ova poruka koju je izrekao zvaničnik u kineskom ministarstvu spoljnih poslova je jasno odbijanje poziva američkog predsednika Baraka Obame koji je ranije rekao da Kina mora da se ponaša kao “odrasla” i postupa po pravilima međunarodne zajednice u ekonomskim poslovima.
 
“Prvo moramo da znamo o čijim pravilima mi ovde govorimo”, rekao je kineski zvaničnik. “Ukoliko su pravila doneta kolektivno kroz ugovore u kojima je učestvovala i Kina, onda će se ona pridržavati tih ugovora. Ukoliko je pravila postavila jedna ili čak nekoliko zemalja, Kina nema obavezu da ih se pridržava”, rekao je kineski zvaničnik na konferenciji za štampu posle samita APEK u Honoluluu.
 
Sjedinjene Države često kritikuju Kinu zbog blokiranja pristupa svom tržištu, veštačke podcenjenosti svoje valute i krađe intelektualnih prava.
 
Kineski zvaničnik je takođe rekao da će Kina “iskreno prostudirati” pregovore o Trans Pacifik partnerskoj trgovini (TPP) na koje su je Kanada, Japan i Meksiko pozvali da se pridruži, čime bi pružila snažan doprinos američkoj inicijativi za jačanje trgovinske saradnje regiona.
 
On je primetio da je stanovište APEK-a prošle godine bilo da se podrže svi putevi ka produbljavanju ekonomske saradnje među zemljama Azije i Pacifika, uključujući i ugovore kojima je i Kina pristupila.
 
Na ovom sastanku Japan je saopštio da će pristupiti pregovorima TPP i neke od članica su to podržale. Neke druge privrede su izrazile interes da se pridruže pregovorima TPP. Kina će iskreno prostudirati to pitanje, rekao je on.
 
U razgovorima o Trans Pacifičkom partnerstvu, koje su pokrenule SAD, učestvuju još Australija, Novi Zeland, Vijetnam, Singapur, Čile, Peru, Malezija, Bruneji.