Saradnja NIS-a i Vlade Vojvodine u oblasti geotermalne energije

PinterestFacebookTwitterShare

 
Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko potpisali su danas memorandum o saradnji u oblasti geotermalne energije. Memorandumom je predviđeno da se naredne godine osnuje zajedničko preduzeće, nakon što se usvoji zakon o javno-privatnom partnerstvu, što se očekuje do kraja godine.


– Saradnja Pokrajine i NIS-a je izuzetno dobra, a pored ulaganja ove kompanije u obrazovanje, zdravstvo, kulturu u sredinama gde posluje, sada se okrećemo razvojim planovima – rekao je Pajtić. – Potencijali geotermalne energije u Vojvodini su izuzetni, ali nedovoljno iskorišćeni jer se od čak 78 izvora, koristi svega jedna petina. Da se ulaganjem u ovu oblast i većim iskorićenjem geotremalne energije mogu postići daleko bolji rezultati pokazuju i iskustva Mađarske i Austrije. Ulaganjem u ovu oblast, nesumnjivo je,  obezbeđuje se razvoj, ali i otvaraju nova radna mesta.

Po rečima Kirila Kravčenka NIS će u zajedničko preduzeće uložiti oko 14.000.000 evra. On je istakao da su potencijali za razvoj i napredak u ovoj oblasti velike, jer već ima ima zainteresovanih inevstitora. Inače, razvoj alternativnih izvora energije je jedna od ključnih oblasti strategije NIS-a i uklapa se u plan evropskih integracija Srbije i globalnih tendencija očuvanja životne sredine i održovog razvoja. 

Saradnjom Vlade Vojvodine i NIS-a u oblasti razvoja geotermalnih izvora energije biće sagledane mogućnosti primene ove vrste energije i promovisane investicije uz najpovoljnije uslove. Uz to, vodiće se  računa o ravnomernom regionalnom i razvoju lokalnih potencijala, obezbeđenju uslova za pristup evropskim fondovima, proizvodnji toplotne energije, stimulaciji i razvoju poljoprivredne proizvodnje, sportskog, rekrativnog, banjskog turizma. Oba partnera zajedno će učestvovati u daljoj izradi i sprovođenju strategije, planova i projekata.

Po Pajtićevim rečima povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije je izuzetno važno i neohodno, jer je to obaveza koju Srbija mora uspuniti. Naime, u narednoj deceniji Srbiji 10 odsto ukupne potrošnje energije mora da se obezbedi iz obnovljivih izvora.
 
Ana Marković