Japanska ekonomija se oporavlja od cunamija

PinterestFacebookTwitterShare

Japanska ekonomija je u trećem kvartalu ostvarila rast od šest odsto u odnosu na prošlu godinu, oporavivši se posle katastrofalnog zemljotresa od 11. marta i cunamija. Ne očekuje se, međutim, da taj jak rast bude održiv, s obzirom na negativan uticaj dužničke krize u evrozoni, prenela je agencija AP.

Rast u trećem kvartalu je prva ekspanzija japanskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za četiri kvartala i u skladu je sa očekivanjima tržišta, prenela je novinska agencija Kjodo, podsećajući da su njihova istraživanja predviđala rast od 6,2 odsto na godišnjem nivou.

Zemljotres i cunami, koji su u martu pogodili tu treću po veličini ekonomiju na svetu, uništili su i oštetili mnoge fabrike na severoistoku Japana, izazvavši veliku nestašicu delova za industrijske proizvođače širom te zemlje, uključujući proizvođače automobila. Cunami je najozbiljnije oštetio nuklearnu elektranu “Fukušima” i time izazvao nestašicu električne struje, čime su povećane teškoće poslovnog sektora i domaćinstava.
 
Japan je od tada postepeno obnavljao fabrike time i pomogao oporavak ekonomije, uprkos pretnjama koje pričinjavaju finansijska kriza u evrozoni, usporavanje svetske ekonomije i jak japanski jen.
 
Japanski BDP, koji je merilo vrednosti ukupe proizvodnje robe i usluga, u trećem kvartalu je povećan 1,5 odsto u odnosu na prethodno tromesečje.
 
Potrošački izdaci, koji učestvuju sa oko 60 odsto u japanskoj ekonomiji, povećani su u posmatranom periodu jedan odsto u odnosu na drugi kvartal, dok su kapitalne investicije kompanija istovremeno porasle 1,1 odsto.