Rusko državljanstvo traži više od 21.000 Srba sa Kosova

PinterestFacebookTwitterShare

Predstavnik Udruženja Stara Srbija iz Gračanice koje je u ime više od 21.000 Srba sa Kosova i Metohije zatražilo rusko državljanstvo, Zlatibor Đorđević, izjavio je danas da očekuje da će broj zahteva dostići nekoliko stotina hiljada.

“Ambasadi Rusije u Beogradu predali smo za početak 21.733 zahteva za dobijanje ruskog državljanstva”, kazao je Đorđević i dodao da će ambasada zahteve kosovskih Srba, preko Ministarstva spoljnih poslova, proslediti ruskoj Dumi.

Đorđević je rekao da je prikupljanje potpisa u toku i da se nada da će zahtev potpisati više stotina hiljada kosovskih Srba, među kojima su ne samo Srbi koji su otišli sa Kosova 1999. godine već i posle 1945. godine.

Prema njegovim rečima, Srbi sa Kosova i Metohije zahtevom za dvojnim državljanstvom od Rusije jedino traže zaštitu i slobodu koju im Srbija ne može obezbediti.

“Pokušali smo na sve moguće načine da nas naša država zaštiti ali je ona otkazala i gura nas u državu koju Srbi ne prihvataju”, kazao je Đorđević i dodao da Srbi ne prihvataju nijedan dogovor postignut u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu.

Prema rečima Đorđevića, akcija potpisivanja peticije kojom se traži rusko državljanstvo za kosovske Srbe pokrenuta je pre dva meseca.

Savetnik u ruskoj ambasadi u Srbiji Oleg Buldakov juče je potvrdio da je nekoliko srpskih udruženja sa Kosova i Metohije, koja okupljaju Srbe koji žive na Kosovu kao i raseljene kosovske Srbe, uputilo u utorak pismo ruskoj Dumi u kojem traže državljanstvo Rusije.