“Grčko-italijanski sindrom” preti Belgiji

PinterestFacebookTwitterShare

Belgijski poverenik za EU Karel De Guht upozorio je da bi njegova zemlja mogla biti sledeća koja bi mogla oboleti od italijansko-grčkog sindroma ukoliko ubrzo ne formira novu vladu.
 
Italija i Grčka su zasad spašene jer su dobile nove vlade. Međutim, postoji mogućnost da će se finansijska tržišta sad osvrnuti oko sebe i upitati ko je sledeći. Mislim kako je prilično logično da Belgija bude jedna od potencijalnih žrtava”, kazao je De Guht na belgijskoj nacionalnoj televiziji.
 
Belgija već 517 dana ne uspeva da oformi koalicionu vladu, što je apsolutni svetski rekord, pre svega zbog rastućih razlika i netrpeljivosti između Flamanaca i Valonaca.
 
U isto vreme, valja uzeti u obzir da upravo Belgija, nakon Grčke i Italije, ima najgori nivo duga i BDP-a, koji iznosi skoro 100 odsto. Belgija je prošlog četvrtka tako dobila i upozorenje od evropskog poverenika za ekonomiju Ollija Rena zbog činjenice da Evropskoj komisiji još nije dostavila proračun za 2012. godinu, prenosi EU Observer.
 
Pregovarači privremene tehničke vlade jutros su pokušali da sastave novi proračunski plan koji predviđa rezove u iznosu od 11 milijardi evra, kako bi proračun zadovoljio evropske kriterijume o dozvoljenom deficitu, ali je pokušaj propao jer se suprotstavljene strane nisu mogle da se dogovore oko detalja. Tako se odluka o proračunu odgađa do daljnjeg, a Belgija sve više postaje paralizovana ovom političkom pat situacijom.