Skromna razmena Srbije sa Španijom

PinterestFacebookTwitterShare

Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Španije u prošloj godini iznosila je 234 miliona dolara, sa deficitom na srpskoj strani.


Potencijal ekonomske saradnje Srbije i Španije nije dovoljno iskorišćen i može biti unapređen u oblasti saobraćaja, infrastrukture, energetike i poljoprivrede.

Ekonomska saradnja dve zemlje je skromna, s obzirom da je Španija prošle godine bila na 25. mestu kada je u pitanju izvoz iz Srbije, a na 26. mestu kada je reč o uvozu iz Španije.

Ekonomski odnosi Srbije i Španije prevashodno zasnovani na robnoj razmeni koja karakteriše mali obim i uska struktura roba, odsustvo proizvoda višeg stepena obrade i deficit na srpskoj strani.

Savetnik u Ambasadi Španije u Beogradu Pablo Gasos naveo je primer fabrike Viskofan u Novom Sadu, u kojoj je zaposleno oko 500 radnika, kao špansku investiciju novijeg datuma u Srbiji, u koju je uloženo 13,7 miliona evra.

Među projektima, u kojima je Španija prisutna u Srbiji, Gasos je istakao kupovinu 30 tramvaja španskog proizvođača Kaf, u vrednosti od 70 miliona evra, koju grad Beograd plaća u vrednosti od 80 odsto, a 20 odsto se finansira iz evropskih fondova.

On je kazao da Španija, koja je od 1986. godine članica EU, ima značajno iskustvo u procesu pristupanja EU, koje bi Srbija mogla da iskoristi.

Špansko iskustvo je pokazalo da je za privlačenje stranih investicija bitna otvorenost zemlje i administracija koja je naklonjena investitorima, rekao je Gasos.