Završeno ubiranje useva, rod 1,7 miliona tona

PinterestFacebookTwitterShare

U Sremskom okrugu je završeno ubiranje suncokreta, soje, šećerne repe i kukuruza na ukupno 185.000 hektara, a ovogodišnji zbirni rod proletos zasejanih industrijskih i ratarskih kultura iznosi gotovo 1,7 miliona tona.

 
Sekretar Udruženja za agrar Sremske privredne komore Vladimir Vlaović kazao je da je ovo bila prosečno rodna godina, ali i pored toga, prinosi u tom delu Srbije su iznad vojvođanskog i republičkog proseka. On je objasnio da su, tokom većeg dela vegetativnog perioda, kulture imale intenzivan razvoj i očekivao se bogat rod, međutim, ekstremna avgustovska suša ubrzala je zrenje i smanjila prinose.
 
U Sremu je na nešto više od 5.000 hektara proizvedeno gotovo 14.000 tona suncokreta, a toj uljarici suša je najmanje naškodila. Postignut je prosečan rod od 2,7 po hektaru, što je bolje nego lane. Soja, koja se prostirala na 23.000 hektara, najviše je “podbacila” – proizvedeno je 58.000 tona, a prinosi su za čak trećinu bili manji nego 2010.

 
U Sremu je šećernom repom bilo zasejano 12.700 hektara. Postignut je prosečan prinos od 51,1 tone po hektaru, što je približno prošlogodišnjem nivou i proizvedeno je više od 600.000 tona te industrijske biljke. Stručnjaci ukazuju da najviše ohrabruje činjenica da se digestija (sadržaj šećera) kretala od 15 do 17 odsto, što dugo nije zabeleženo, a to je svakako značajno doprinelo boljoj iskorišćenosti “slatkog korena”.
 
Kukuruz je svakako i u Sremu najrasprostranjenija kultura, a proletos je tom žitaricom ovde bilo zasejano 135.000 hektara.
 
Ostvaren je prosečan prinos od sedam tona po jedinici površine, što je ipak bolje nego što se strahovalo na početku berbe. Ipak, u odnosu na prethodnu rekordnu godinu, u prošloj deceniji, to je za 19 odsto manje.
 
Zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama, tokom berbe i ranog zrenja, kukuruz uglavnom nije morao ići na sušenje, što je doprinelo smanjenju troškova skladištenja.