CG: Uvoz hrane deset puta veći od izvoza

PinterestFacebookTwitterShare

Crna Gora je u prvih devet meseci ove godine uvezla hrane za 332,7 miliona evra, dok je u istom periodu izvezeno poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od svega 32 miliona evra.
 
Privredna komora Crne Gore (PKCG) je saopštila da crnogorska poljoprivreda još ne može da zadovolji potrebe stanovništva u hrani, pa prehrambena stabilnost značajno zavisi od uvoza. U strukturi izvoza crnogorskih poljoprivrednih proizvoda najviše su zastupljena alkoholna pića sa 13,1 miliona evra, a posebno vina sa izvozom od 9,9 miliona.
 
Povećanje izvoza je zabeženo kod alkoholnih pića, začina, čajeva, mleka i mlečnih proizvoda, testenine i duvana. Pad izvoza iz Crne Gore je ostvaren kod mesa i preradjevina od ribe, preradjevina od voća i povrća, dok su ostale kategorije poljoprivrednih proizvoda uglavnom na nivou uporednog perioda prošle godine.
 
Pad uvoza hrane u Crnu Goru je zabeležen kod mesa i klaničnih proizvoda, duvana, dok su ostale kategorije na nivou prošle godine ili u blagom povećanju. Najveće povećanje uvoza zabeleženo je kod živih životinja, mlečnih proizvoda, žitarica i proizvoda mlinske industrije.
 
U PKCG smatraju da je osnovni problem crnogorske poljoprivrede u nedostatku finansijskih sredstava za intenziviranje proizvodnje i izvoza. Veliku slabost, kako se ocenjuje, predstavlja i skroman marketinški nastup crnogorskih proizvodjača na medjunarodnom truuištu, nepostojanje odgovarajuće robne marke u izvozu, kao i veliki broj sitnih izvoznika.
 
Poljoprivreda Crne Gore zajedno sa agroindustrijom učestvuje sa oko 15 odsto u bruto domaćem proizvodu, a u zaposlenosti oko 20 odsto. U strukturi vrijednosti oko 60 odsto odnosi se na stočarstvo, a ostalo na biljne kulture. Osnovu agrarne strukture čini porodično poljoprivredno gazdinstvo u čijem posedu se nalazi preko 90 odsto zemljišta i oko 96 odsto stočnog fonda.