Srbija izvozi 1,5 miliona tona kukuruza

PinterestFacebookTwitterShare

Iz Srbije će, kako procenjuju stručnjaci, i ove sezone biti izvezeno oko 1,5 miliona tona kukuruza. Proizvedeno je, naime, oko 6,2 miliona tona, nekih 800.000 tona manje nego lani, a prelazne zalihe su iznosile oko 300.000 tona, tako da će, i kada se izveze 1,5 miliona tona, ostati dovoljno kukuruza da se podmire domaće potrebe, pišu Novosti.

Sam izvoz kukuruza, međutim, kako upozorava Vukosav Saković, direktor Udruženja „Žito Srbije“, u zastoju je zbog niskog vodostaja Dunava, ali, i zbog nešto manje tražnje za našim kukuruzom.

“Dunav je i dalje dosta nizak, tako da se barže ne pune do krajnjih kapaciteta, i to povećava cenu transporta do Crnog mora, a samim tim, i konačnu cenu kukuruza,” ističe Saković. “Uz to, već sada, realizacija nekih izvoznih poslova kasni za oko 45 dana, a to se odrazilo i na cenu kukuruza, koja stagnira na nivou od 15,5 do 16 dinara za kilogram.”

Često se, međutim, mogu čuti ocene kako Srbija izvozi neprerađen kukuruz, odnosno, sirovinu, koja bi, ako se „preradi“ kroz stočarsku proizvodnju, ili proizvodnju skroba, mogla da donese daleko veći profit.

“Naravno da bi bilo korisno, kad bismo mi mogli da izvezemo meso, ili skrob,” ističe Saković. “Kapaciteti za preradu kukuruza, ove godine, nešto su viši nego lani, pošto su proradile dve skrobare, ali, to i dalje ne može da apsorbuje višak kukuruza koji imamo. Tržište mesa u Srbiji, sa druge strane, suviše je malo, a naše meso, nažalost, kako se pokazalo, nije dovoljno konkurentno na svetskim tržištima. Upravo zbog toga, izvoz kukuruza je jedini izlaz, koji donosi stabilan devizni priliv.”